Trump sadece ekonomi alanında seçmenleri kazanabiliyor

ABD’de yapılan son bir ankete göre, seçim ekibine yönelik suçlamalar nedeniyle Donald Trump’ın halk nezdindeki popülaritesinde ciddi bir düşüş söz konusu iken, en fazla desteğin ekonomik politikalarına verildiği görülüyor.  

Washington Post ile ABC News tarafından Nisan ayından bu yana ikinci kez yapılan ankete göre, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın icraatlarına verilen destek düşüşte. Nisan ayında yüzde 40 olan destek oranı yüzde 36’ya geriledi. Nisan ayında Trump’ın icraatlarından memnun olmayanların oranı yüzde 56 idi.

Donald Trump’ın eski seçim kampanyası direktörü Paul Manafort’un suçlu bulunması ardından yapılan ankete göre, Amerikan halkının yüzde 49’u ABD Başkanı’nın görevden alınmasına dair sürecin başlatılmasından yana. Yüzde 46’lık bir kesim ise Trump’ın görevini devam ettirmesine izin verilmesini istiyor.

YARISINDAN ÇOĞU YARGIYA MÜDAHALE EDEREK SUÇ İŞLEDİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR

Aynı araştırmaya göre Amerikan halkının yüzde 53’ü, Donald Trump’ın FBI tarafından 2016 seçim kampanyasına Rusya müdahalesini soruşturmakla görevlendirilen özel savcı Robert Mueller’e yönelik müdahalesini yanlış buluyor. Bu kesim, Trump’ın yargıya müdahil olarak suçlu konuma düştüğünü düşünüyor.

Sadece yüzde 35’lik bir kesim ise Trump’a yönelik ‘cadı avının’ devreye konduğunu savunuyor. Ayrıca Mueller tarafından yürütülen Rusya’nın seçimlere müdahalesine ilişkin soruşturmaya destek oranı yüzde 63’ü bulurken, sadece yüzde 29’luk bir kesim soruşturmanın bitirilmesini istiyor.

EN YÜKSEK DESTEK EKONOMİ POLİTİKALARINA

Washington Post-ABC News anketinde dikkat çeken bir diğer nokta ise, Amerikan halkının Trump’ın ekonomik politikalarına verdiği desteğin diğer tüm alanlardan yüksek olması. Trump’ın ekonomi politikasını başarılı bulanların oranı yüzde 45 iken, aynı oranda bir kesim ise başarısız bulduğunu beyan ediyor.

Trump’ın genel toplamdaki desteğini yüzde 78’le en fazla Cumhuriyetçi Parti seçmeninden aldığı görülürken, Demokrat Parti seçmenlerinin yüzde 93’ü Trump’ı başarısız buluyor. Bağımsız seçmenlerde ise Trump’a karşı çıkanların oranı yüzde 59’u buluyor.

2016 seçimlerinde Hillary Clinton’a karşı kazanan Donald Trump, oyların yüzde 46’sını alırken, Clinton yüzde 48 oy almıştı. Ancak Trump, seçmen sayısı daha az olan daha fazla sayıda eyalette birinci olması sayesinde başkan seçilmişti.