Trump seçimleri kaybedeceği için mi ertelemek istiyor?

 ABD Başkanı Donald Trump’ın seçimlerin ertelenmesiyle ilgili attığı tweet ortalığı karıştırırken, Trump’ın son aylardaki popülarite kaybının bunda etkili olduğu görülüyor.

Covid-19 salgınının ABD’de yayılmaya başladığı mart ayından itibaren tepki çeken açıklamalarıyla salgının önlenememesinden sorumlu tutulan Donald Trump, başkanlık seçimlerine 100 gün kala anketlerde geride görünüyor.

SALGIN GEREKÇESİYLE

Salgında 4,5 milyonu aşkın vaka ve 150 bini aşkın ölümün yaşandığı ABD’de Başkan Trump, dün yaptığı bir açıklama ile mevcut ortamda seçimlerin ertelenmesi gerektiğini savunmuştu. Trump, seçimlere katılımın düşük kalacağını ve bu nedenle de mektupla oy kullanımda yoğun bir artış yaşanacağını yazan Trump, bunun ise 2020 seçimlerini tarihin ‘en yanlış ve hileli’ seçimi yapacağını iddia etmişti.

SAVAŞLARDA BİLE ERTELENMEDİ

Trump’ın seçimleri erteletme çağrısını ancak Kongre’nin onayı gerekirken, aynı zamanda seçimden sonraki ocak ayına kadar sürecek olan başkanlık süresinin de uzatılması şart. Ancak Kongre’den bu yönlü bir ortak kararın çıkması zor görünüyor.

Öte yandan Donald Trump’ın ‘salgınla mücadelede başarılı’ olunduğu ve kimi yerlerde geriletilmeye başlandığına dair açıklamalarına rağmen seçimleri yine salgın gerekçesiyle erteletme girişimi dikkat çekiyor. Trump’ın ABD tarihinde 1860’lardaki iç savaş ve İkinci Dünya Savaşı sırasında dahi ertelenmeyen seçimleri erteletme çabasının arkasında giderek zayıflayan halk desteğinin etkili olduğu tahmin ediliyor.

2016’DA KAZANDIRAN EYALETLERDE DAHİ GERİDE

Son araştırmalar, 2016’da rakibi Hillary Clinton’dan 2 milyon daha az oy almasına rağmen daha fazla eyalette kazanması nedeniyle seçilen Trump’ın bu yıl birçok eyalette rakibi Joe Biden’in gerisine düşeceğini gösteriyor. Arizona, Florida ve Michigan gibi Trump’ın 2016 seçimlerini kazanmasını sağlayan eyaletlerin açık ara Biden’i tercih edeceği anketlerden çıkan sonuçlardan.

Trump’ın ülke genelindeki popülaritesi ise son günlerde yüzde 38 ile en düşük seviyesinde.

Ayrıca ülke genelindeki anketlerde ekonominin kötü gittiğini düşünenlerin oranı giderek artıyor. Association Press-NORC Center adlı kuruluşun araştırmasına göre ekonominin iyi olduğunu düşünenlerin oranı sadece yüzde 38. Bu oran ocak ayında yüzde 67’deydi.

Resmi rakamlar da bunu doğruluyor. Bu yılın ikinci çeyreğinde ekonomi yüzde 33 oranında geriledi. Bu durum da her ne kadar Covid-19 salgınından kaynaklansa da, salgına karşı önlemlere karşı çıkan Trump’ın zarar göreceği biliniyor.

Ancak seçimlere henüz 3 ayı aşkın bir süre var ve seçmenin tavrının salgın ve ekonomideki gelişmelere göre değişebileceği de bir diğer ihtimal.