Trump’tan Erdoğan’a Libya uyarısı

ABD Başkanı Donald Trump, Türk devletinin Libya’ya asker gönderme planlarına yönelik ‘Libya’nın içişlerine müdahale’ olduğu uyarısında bulundu.

AKP ve MHP’nin oylarıyla Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin tezkereye yönelik Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’tan Erdoğan’a uyarı geldi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Trump’ın Erdoğan’la telefon görüşmesinde Libya’ya asker gönderilmesi konusunu da ele aldıkları bildirildi. Açıklamada, “Başkan Trump, içişlerine yönelik tüm yabancı müdahalelerin Libya’daki durumu daha da karmaşık hale getirdiğinin altını çizdi” denildi.

Meclis’te yapılan oylamada Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin tezkere kabul edilmişti. Libya’ya asker gönderilip gönderilmeyeceği kararı ise Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elinde.

Libya İç Savaşı’nın iki güçlü tarafı olan Mareşal Halife Haftar Rusya, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır tarafından doğrudan; ABD ve Fransa tarafından ise üstü örtülü destekleniyor. Türkiye ve Katar ise Libya Ulusal Uzlaşı Hükümeti’ne destek veriyor.

Ancak Türkiye’nin desteklediği Fayez es Sarac başbakanlığındaki bu hükümete bağlı güçler, başkent Trablus ile Misrata ve Sirte’nin de yer aldığı ülke topraklarının sadece yüzde 7 ila 10’luk bir kesimine hâkim. Ülkenin üçte ikisinden fazlasını kontrol eden Mareşal Haftar’a bağlı güçler başkent Trablus’a dayanmış durumdalar.