Türkiye AB fonları ile 'zırhlı araç' satın almış!

Avrupa Komisyonu'nun genişleme ve komşuluk ilişkilerinden sorumlu üyesi Johannes Hahn, Türkiye’ye yapılan üyelik öncesi mali yardımlarda kesintiye gittiklerini açıkladı.

Alman medya kuruluşu DW’ye göre Hahn, kısaca IPA olarak adlandırılan üyelik öncesi yardımların 2018 yılı için ayrılan bölümünde yüzde 40 kesinti yapılacağını belirtti.

Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Strasbourg'da Perşembe akşamı düzenlenen oturumda konuşan Hahn, "demokrasi ve insan haklarının gerilediği Türkiye'nin Avrupa'dan uzaklaştığını" kaydetti.

IPA fonlarının azaltılması ve "öncelikli" alanlara yönlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Hahn, demokrasi, insan hakları ve hukuk devleti alanlarında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarını adres gösterdi.

Avrupa Birliği (AB), Türkiye ile üyelik müzakereleri çerçevesinde katılım öncesi yardımlar kapsamında 4 milyar 453 milyon euro mali yardım ayırmıştı. Bu miktar, 2014 ile 2020 arasındaki dönemi kapsıyor. DW’ye göre sözkonusu miktarın 2018 bütçesinden yaklaşık 253 milyon euro kesilecek.

MALİ YARDIMLARA DEMOKRASİ KOŞULU

Kesintiye gerekçe olarak da Türkiye'de demokrasi, hukuk devleti ve insan hakları alanlarındaki gerileme gösteriliyor.

Gerekçe olarak gösterilen bu alanlarda 2018 yıldan itibaren olumlu gelişme gözlemlenmezse, 2019 ve 2020 için planlanan mali yardımlarda da 253'er milyon euro kesinti yapılacak. Bu durumun gerçekleşmesi halinde, Türkiye için 2014-2020 bütçesinden yapılan toplam kesinti yaklaşık 750 milyon euroyu bulacak.

Avrupa Komisyonu, IPA yardımlarının bir bölümünün AB Türkiye Delegasyonu tarafından doğrudan yönetilip dağıtılmasını isterken, sivil tolum diyaloguna ayrılan bölümün de bu kapsamda gündemde.

Yeni anlayışa göre, daha önce altyapı çalışmaları için öngörülen mali yardımların bir bölümü, insan hakları, hukuk devleti ve demokratikleşme gibi AB tarafından "öncelikli" görülen alanlara yönlendirilecek.

Avrupa Birliği, böylece ilk kez üyelik müzakereleri sürecinde bir aday ülkeye tahsis edilen mali yardımlarda kesintiye gitmiş oluyor. Türkiye ile üyelik müzakerelerini 2016 sonunda geçici olarak durdurma kararı alan Avrupa Parlamentosu’ndaki tüm siyasi gruplar da kesintiye destek veriyor.

TÜRKİYE AB YARDIMLARIYLA ZIRHLI ARAÇ SATIN ALIYOR

Genel kurul oturumunda çok sayıda AP üyesinin, yapılan yardımların kesilmesini istemelerine gösterdiği gerekçe de dikkat çekti. DW’nin haberinde AP üyeleri "Türkiye'nin bu yardımlar aracılığıyla zırhlı araçlar satın alıp, bu araçlarla Suriye'den gelen bazı sığınmacıları zorla geri püskürtmek istemesini", mali yardımların kesilmesine gerekçe olarak ortaya koydu.

KATİ PİRİ: SORUŞTURMA BAŞLATILSIN

AP Türkiye raportörü Kati Piri, IPA fonlarıyla satın alınan zırhlı araçların kullanımına tepki göstererek, Avrupa Komisyonu’nu soruşturma başlatmaya çağırdı. Piri, aksi takdirde Komisyonun, "Türkiye'nin Suriye sınırındaki insan hakkı ihlallerinin işbirlikçisi olacağını” vurguladı.

HAHN’DAN ZIRHLI ARAÇ İTİRAFI

Bazı AB üyeleri de bu araçlarla "Suriyeli çok sayıda sığınmacının öldürüldüğünü" söylerken, Johannes Hahn itiraf niteliğinde bir açıklama getirdi. İddialara karşı çıkan Hahn, IPA yardımları ile “Türkiye'nin sınır güvenliği için” silahsız zırhlı araçlar satın aldığı doğruladı. Ancak Hahn, Türkiye’nin bu araçlarla sığınmacı öldürüldüğüne dair hiçbir kanıt bulunmadığını savundu.