Türkiye’deki faşizm Alman ihracatından besleniyor

Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkiler “hiç olmadığı kadar” gergin olmasına rağmen Almanya’nın Türkiye’ye yaptığı ihracatın bundan etkilenmemesi dikkat çekiyor.

Alman medya kuruluşu DW’ye göre Hermes kredilerine getirilen limit, Almanya'nın Türkiye'ye yaptığı ihracatı etkilemedi. Aksine Alman odalar birliği, ticari ilişkilerin 2018'de artmasını bekliyor.

Alman hükümeti Türkiye’ye yapılan ihracata tanıdığı kredi garantileri, 2017 yılında bir önceki yıla göre artış gösterdi. Oysa her iki ülke arasında görüntüde hiç olmadığı kadar gergin ilişkiler var. Zaman zaman karşılıklı restleşmelere de giden bu ilişki biçimi, gerçekte Ankara faşizmini beslemeye devam ediyor.

Almanya siyasi ve askeri desteğin yanısıra, ticarette yoğun bir ilişki içerisinde. DW’ye göre Hermes kredileri olarak adlandırılan devlet kredi kefaletinin hacmi üçte bir oranında artarak 1 milyar 458 milyon Euro'ya çıktı.

Hükümet 2017 yılının Eylül ayında Hermes kredilerine 1,5 milyar Euro'luk üst sınır getirmişti. Öyle görünüyor ki, hükümet bu sınırı doldurmak için yoğun çaba sarf ediyor. Berlin yönetimi 2016 yılında Türkiye'ye ihracat yapan Alman şirketlerine 1 milyar 102 milyon Euro'luk Hermes garantisi tanımıştı.

Ayrıca Alman şirketlerin Türkiye'ye yaptığı satışlarda 2018 yılında yüzde 5 oranında artış beklendiği belirtiliyor. Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği, Hermes kredi limitinin dolduğu 2017'nin son çeyreğinde ikili ticarette artış kaydedildiğini vurguluyor.

Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği dış ticaret uzmanı Volker Treier "Hermes kredilerine üst sırın konmasının ağır bir yaptırım aracı olmaktan ziyade siyasi mesaj anlamını taşıdığını" belirtiyor. 2018 yılında da üst limit uygulanıp uygulanmayacağı henüz netleşmedi.