Türkmen Cephesi Kerkük’te Kürtlerin evini işgal ediyor

Türkmen Cephesi ve Haşdi Türkmen çeteleri Kerkük’te 150 Kürt evini yağmalayarak evlere de Telafer ve Xurmatu’dan getirilen Türkmenleri yerleştirdi.

Saddam Hüseyin’in saldırılarından dolayı göç etmiş olan Kürtler, Baas rejimin çökmesinden sonra yeniden Kerkük’e dönmüşlerdi. Saddam Hüseyi rejimi 2003 yılında ABD müdahalesi ile yıkıldık sonra Kürtler, Kerkük’teki yerlerine dönmek için Kerkük valiliği ve meclisine başvurdu.

Dönemin Kerkük valisi ve meclisi başvuran Kürtlerden 150 ailenin Kerkük’te Maesker Xalit olarak bilinen mahalle ve evlere yerleştirilmesine karar verdi. Aileler Kerkük valisi ve meclis üyelerinin tamamının imzasını taşıyan bir belgenin kendilerine verilmesinden sonra Maesker Xalit’taki evlere yerleştirildi.

Maesker Xalit’a yerleşen 150 aile 16 Ekim’de Irak ordusu ve Heşdi Şabi güçlerinin tartışmalı bölgeler ve Kerkük’e müdahale ederek ele geçirdiği güne kadar buradaki evlerinde yaşadılar. Aileler, merkezi yönetimin saldırı başlattığı ilk gününde aileler evlerini bırakıp Qerehincir, Çimen, Nawaşiwan, Tekeye, Çemçemal gibi yerlere geçici olarak gittiler.

Olaylar durulduktan sonra evlerine dönmek isteyen aileler, Ankara destekli İTC’ye bağlı çetelerin evlerine yerleştirildiğini gördüler.

Aileler evlerin kendilerine ait olduğu ve geri döndüklerini belirtiklerinde çeteler tarafından ağır hakaretlere maruz kaldı.

İTC ve kendelerine bağlı Heşdi Türkmen grubunun evlerine el koyduğu için dönmelerine izin verilmeyen Maesker Xalit sakini 150 aile için ikinci bir göç başladı.

KÜRTLERE AİT EVLER İŞGAL EDİLİYOR

Aileler yaşadıkları durum ANF’ye anlattılar. Evi İTC’ye bağlı Haşdi Türkmen tarafından işgal edilen Yüksek Encümen üyesi Hawkar Tîjey bölgedeki göçe dikkat çekerek, “Baas rejimi döneminde, buradaki yoksul aileler Duhok, Hewlêr ve başka şehirlere göç etmişlerdi” dedi.

Tîjey devamını şöyle anlattı: “Baas rejimi çökünce aileler tekrardan Kerkük’e döndü. O zamanlar Kerkük vilayeti, Amerika Konsolosluğu gözetiminde 2003’te Xalid ve Feyleq’e yerleşmeye başladık. 16 Ekim 2017’deki olaylar sonrasında Haşdi Şabi ve Türkmen Cephesi 150 Kürt evini işgal edip, mallarını ele geçirdiler. Telafer, Duz ve Daqoq’tan getirilen Türkmenler bu evlere yerleştirildi. Göç etmek zorunda kalan Kürtler de Çemçemal, Teq teq, Teky ve Nawşiwan’a yerleşti. Baas döneminde göç etmek zorunda kalanlar bugün yine Kerkük’ün Türkleştirmesi siyasetinden dolayı yine göç etmek zorunda kalıyorlar.”

İŞKENCE VE FİZİKİ MUAMELE İLE…

Türkmen çetesi tarafından evinden çıkarılan Ezîz Abdûllah adlı kişi, 16 Ekim 2017’de çetelerin evini işgal ettiğini hatırlatarak, “İki gün sonra evime gitmek istediğimde, 3 araç dolusu Haşdi Türkmen çeteleri evime doluştu. Bize işkence yaparak bizi evden çıkardılar” dedi.

EVİNİ İŞGAL EDİP, EV EŞYALARINI ÇALDILAR

Zorla evinden çıkarılan Hîwa Abdullah ise şu an Süleymaniye’nin Tekeye ilçesinde yaşıyor. Abdullah “Türkmen cephesi çeteleri bizi zorla evimizden çıkardı. Evden bir şey almamıza de izin vermediler. Evde 10 milyon Irak Dinarı tutarında eşya var. Bütün eşyalar Türkmen cephesi çeteleri tarafından yağmalanıp talan edildi” diye anlattı.