Tunus kadın ve gençlerin çoğunlukta olduğu seçimlere hazırlanıyor

Tunus’ta 6 Mayıs’ta yapılacak yerel seçimlerde ilk kez tüm listelerde kadın-erkek aday eşitliğine yaklaşılırken, listelerdeki adayların çoğunluğunu 35 yaşın altındaki gençler oluşturuyor.

Ayrıca liste başı olan kadın adayların oranında da bir önceki döneme oranla ciddi bir artış kaydedildi.

Tunus halkı 6 Mayıs’ta ülkedeki belediyelerin yeni yöneticilerini belirlemek için sandık başına gidecek. Yeni kurulan belediyelerle birlikte toplam 350 yerleşimde yapılacak yerel seçimler vesilesiyle kadınların listelerdeki oranı da tarihteki en yüksek oranına ulaştı.

Haziran 2016’da çıkarılan bir yasayla listelerde yatay ve dikey olarak adayların yarısının kadın olması isteniyordu. 2014 seçimlerinde yerel seçim listelerinin başında olan kadınların oranı yüzde 13 iken, 6 Mayıs’taki seçimlerde listelerin yüzde 30’unda kadınlar ilk sırada yer alıyor.

Öte yandan yatay olarak, yani listelerin toplamındaki kadın aday oranı ise yüzde 49’a ulaştı. En son 2014’teki genel seçimlerde kadın adayların oranı yüzde 47 idi.

6 Mayıs yerel seçimlerinde genç adayların yanı sıra engelli bireylerin de temsiliyetinin arttırılması hedefleniyor. Yasaya göre her listede en az bir engelli ve 35 yaş altı 3 gencin bulunması gerekiyor.

Seçim listelerinde ise 35 yaş altı adayların oranı yüzde 52’yi bularak, ilk kez bu denli yüksek oldu. Ayrıca toplam 18 listenin ilk sırasında 5’i kadın olmak üzere erkek adaylar bulunuyor.