Tunus’ta bir kent iş ve polis talebiyle greve gitti

Tunus’un merkez batısındaki dezavantajlı Redeyef kenti sakinleri Salı günü genel greve gitti.

Kent sakinleri iş ve polisin geri dönüşünü istiyor. Ülkenin en büyük işçi sendikası UGTT ile patronlar sendikası UTICA’nın yerel şubelerinin çağrısı üzerine grev gidildi.

Kentte 2017’nin sonunda toplumsal hareketlilik sırasında polis karakolunun ateşe verilmesinden bu yana kentte polis bulunmuyor.

Sendikalar, “devam eden ve kasıtlı bir güvenlik eksikliğine” tepki gösteriyorlar. Karakolun yakılmasından bu yana kent sakinleri özellikle hırsızlık gibi güvenlik sorunlular ile bazı resmi evrakları elde edebilmek için kent dışına çıkmak zorunda kalmalarından yakınıyorlar.

Salı günü tüm esnaf kepenk indirdi. Kamu kurumları da çalışmadı. Bir tek eczaneler ve hastane acil servisleri faaliyette kaldı.

Kent sokaklarında eylem yapan bazı gruplar “İş bir lütuf değildir”, “Hükümetler değişiyor ve Redeyef hep unutuluyor” gibi sloganlar attı.

Redeyef kenti, fosfat bakımından zengin bir maden havzasında bulunuyor. Ancak buna rağmen Tunus’un en yoksul kentlerinden biri. Maden havzasında 2008 yılında bir isyan yaşanmış ve dönemin diktatörü Zeynel Abidin Bin Ali rejimi tarafından kanlı bir şekilde bastırılmıştı.

Bu bölge 2011’de Bin Ali rejiminin devrilmesiyle sonuçlanan devrimden bu yana düzenli bir şekilde sosyal hareketlere konu oluyor. Ayrıca Ocak ayından bu yana yaşanan oturma eyleminden dolayı fosfat üretimi de durmuş vaziyette.