UAEK’e göre İran nükleer anlaşmaya uyuyor

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), yayınladığı çeyrek dönem raporunda İran rejiminin 2015’te Viyana’da imzalanan nükleer anlaşmaya uymaya devam ettiğini belirtti.

UAEK’in raporu, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlara geri dönmesi ardından yayınlandı.

Üç aylık rapor, bu Pazartesi günü açıklandı. BM’ye bağlı UAEK, İran’ın yasaklı derecede uranyum zenginleştirmediği ve yasadışı stok oluşturmadığını belirtti.

ABD, bu rapordan bir hafta önce, 5 Kasım günü, İran’ın özellikle petrol sektörünü hedefleyen yaptırımları yeniden uygulamaya koymuştu. ABD Başkanı Donald Trump, Mayıs ayında nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmişti.

Washington yönetimi, Çin, Hindistan, Türkiye, Japonya, Güney Kore, İtalya, Yunanistan ve Tayvan’ın geçici olarak İran’dan petrol almaya devam edebileceğini belirterek bu sekiz ülkeye ayrıcalık tanımıştı.

Washington yönetimi, İran’a baskıları üst seviyeye çıkarırken, Tahran yönetiminin Ortadoğu’daki müdahaleleri ve balistik füze programını da gerekçe gösteriyor.

ABD’nin yaptırımlarına rağmen diğer imzacılar olan Fransa, İngiltere, Rusya, Çin ve Almanya, anlaşmanın korunmasından yana tutum alarak, İran’ın anlaşmadan çekilmesini engellemeye çalışıyor.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani geçen hafta yaptığı açıklamada ABD’nin yaptırımlarını “yasadışı ve haksız” olarak değerlendirerek, bu yaptırımları delme gayreti göstereceklerini söyledi.