Ukrayna’da silah alımlarında 40 milyon dolar zimmete geçirildi!

Zimmete para geçirme olayı, Rusya'nın ülkeyi işgal etmesinden altı ay sonra, Ağustos 2022'de, hiç teslim edilmeyen 100,000 havan mermisinin yurt dışından satın alınmasıyla bağlantılı olarak gerçekleşti.

Ukrayna’nın ana istihbarat ve güvenlik kurumu SBU, Ukraynalı askeri yetkililer ve iş dünyası liderlerinin, Moskova'nın başlattığı savaşın başlangıcında bir silah alımında 40 milyon doları zimmetlerine geçirdiklerini ortaya çıkardı.

SBU tarafından cumartesi gecesi yapılan açıklamaya göre zimmete para geçirme olayı, Rusya'nın ülkeyi işgalinden altı ay sonra, Ağustos 2022'de, hiç teslim edilmeyen 100 bin havan mermisinin yurt dışından satın alınmasıyla bağlantılı olarak gerçekleşti.

Bu kaynağa göre fonlar (1.5 milyar hrvynia) aslında Savunma Bakanlığı yetkilileri ve satın alma işlemini yapmakla görevlendirilen Lviv Arsenal şirketi tarafından yabancı bir şirketin suç ortaklığıyla zimmete geçirilmişti.

Başsavcılıktan yapılan açıklamada, "Savunma Bakanlığı'nın üst düzey bir yetkilisi ve selefi, Ukraynalı bir şirketin müdürü ve ticari müdürü ile yabancı bir şirketin temsilcisine 'şüphe bildirimi' tebliğ edildi" denildi.

SBU, şüphelilerden birinin "Ukrayna'yı terk etme girişimi sırasında" yakalandıktan sonra gözaltında olduğunu belirtti.

SBU ve savcılık, soruşturmanın Savunma Bakanlığı ile işbirliği içinde yürütüldüğünü vurguladı.

Şubat 2022'de savaşın patlak vermesinden bu yana Ukrayna'da, özellikle bu bakanlık bünyesinde çok sayıda yolsuzluk vakası ortaya çıktı.

Ağustos 2023'te Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ödeme karşılığında tanınan muafiyetler nedeniyle asker alımından sorumlu tüm bölgesel yetkilileri görevden aldı. Yolsuzlukla mücadele, 27 üyeli AB tarafından Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne katılma başvurusu için öne sürülen başlıca koşullardan biri durumunda.