Ukrayna’ya göre 37 bin sivil ve asker kayıp

Ukraynalı yetkililer tarafından yapılan açıklamaya göre Rus işgalinin başlamasından bu yana yaklaşık 37 bin sivil ve askerin kayıp olduğu tespit edildi.

Ukraynalı insan hakları komiseri Dmytro Loubinets Facebook'ta yaptığı paylaşımda yeni bir sayıma göre "Yaklaşık 37 bin kişi kayıp: çocuklar, siviller ve askerler" dedi. 

"Bu rakamlar çok daha yüksek olabilir" diyen Loubinets, nüfus sayımının halen devam ettiğine dikkat çekti.

Rus işgalinin başladığı 24 Şubat 2022'den bu yana sivil ve askerlerden oluşan onbinlerce kişi öldü. Ancak bu konuda güvenilir genel bir bilanço bulunmuyor. 

Ölü ya da kayıpların kimlik tespitine yönelik prosedürler aylar sürebiliyor. Ukrayna ve Rus orduları askeri kayıplarını çok nadiren bildiriyorlar. 

Birçok kasaba ve köyün yıkılmasına yol açan işgalin başlangıcından bu yana Rusya tarafından işgal edilen topraklar hakkında güvenilir bilgi bulunmadığından sivil kayıpların sayısı da bilinmiyor. 

Rus güçleri tarafından 2022 ilkbaharında kuşatılan ve şu anda işgal altında olan Mariupol'un durumu sembolik önem taşıyor. Kiev'e göre sadece burada on binlerce insan öldü, enkaz altında ya da toplu mezarlara gömüldü.

Ayrıca Dmytro Loubinets'e göre "yaklaşık bin 700" Ukraynalı Rusya tarafından "yasadışı olarak alıkonuluyor". 

Ukrayna, son iki yılda 20 bin Ukraynalı çocuğun Rusya'ya sınır dışı edildiğini tahmin ediyor. Rusya ise suçlamaları reddediyor.