Ukrayna’ya silah yardımları : ABD-Rusya ilişkileri gerilecek

Rusya ile ABD arasında Suriye konusunda yaşanan gerginliklerin Ukrayna’ya yapılacak silah yardımlarıyla daha da artması bekleniyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından Aralık ayında duyurulan savunma sistemlerini ‘güçlendirmeye’ yönelik silah yardımlarının başlayacağı bilgisi verilmişti.

Dün bir açıklama yapan Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, aralarında Javelin anti tank füzelerinin de olduğu silahların sevkiyatının önümüzdeki haftalarda başlayacağını söyledi. Poroşenko, yapılacak sevkiyatın detaylarına değinmedi.

Son aylarda daha çok Suriye meselesi üzerinden gergin olan ABD-Rusya ilişkilerinin şimdi de Ukrayna’ya yönelik silah yardımları nedeniyle gerilmesi gündemde. 2017 yılında Ukrayna yönetimine 410 milyon dolarlık yardım yapan ABD, bu yıl için ise 350 milyon dolar kadar askeri yardım öngörüyor.

Ukrayna’da Kasım 2013’te Batı yanlısı grupların Rusya destekli cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’e karşı başlattığı gösteriler oldukça kanlı sonuçlanmıştı. Kanlı gösteriler sonrasında Şubat 2014’te Yanukoviç’in meclis tarafından görevden alınmasının hemen ardından Rusya yanlısı birlikler ülkenin doğusunda kontrolü ele geçirmeye başladılar. Buna paralel olarak Rusya, 1954’te Ukrayna’ya bırakılan Kırım Özerk Bölgesi’ni ilhak etmişti.

Donbass olarak da bilinen Donetsk ve Lugansk bölgelerinde çoğunluk olan Rusları temsil eden ‘halk cumhuriyeti’ adlı grupların Rusya tarafından desteklendiği iddia ediliyordu. ABD ve Batılı ülkeler, Rusya desteğine dair çok sayıda uydu fotoğrafı ve videoyu paylaşmışlardı.

Ukrayna iç savaşında şimdiye kadar 10 binin üzerinde insan yaşamını yitirirken, Almanya ve Fransa’nın arabuluculuğunda Beyaz Rusya’da yapılan görüşmelerde ateşkes imzalanmıştı.