Unicef: Gazze’de 1 milyonu aşkın çocuğun ruh sağlığı yardımına ihtiyacı var

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) tahminlerine göre Gazze Şeridi'nde çocukların neredeyse tamamının ruh salığı yardımına ihtiyacı var.

UNICEF’in bir yetkilisi cuma günü Cenevre'de yaptığı açıklamada, bir milyon çocuğun ruh sağlığı yardımına ihtiyacı olduğunu belirtti. Bu da çocukların neredeyse tamamını ifade ediyor.

Yetkili, bu çocukların en az 18 bininin şiddet nedeniyle ailelerinden yoksun olduğunu söyledi.

BM kuruluşu, Filistin topraklarındaki yüz binlerce çocuk için ruh sağlığı desteği çağrısında bulundu.

7 Ekim'den önce bile 500 bin çocuk ruh sağlığı yardımına ihtiyaç duyuyordu. O tarihten bu yana UNICEF 40 bin kişiyi tedavi edebildi.

UNICEF'in Filistin topraklarındaki başkanı "Ancak bu yeterli olmaktan çok uzak" dedi.

BM kuruluşu, şu anda taraflar arasında görüşülmekte olan ateşkes kabul edilene kadar daha fazlasını yapamayacaklarını belirtiyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ise 6 bini savaş yaralanması olmak üzere 8 bin hastanın tahliye edilmesi gerekeceğini tahmin ediyor. Bunlardan bin 250'den daha azı tahliye edildi. WHO’ya göre Gazze Şeridi'nde yüz binlerce bulaşıcı hastalık da rapor edildi.

Örgütün Filistin topraklarından sorumlu başkanı yetersiz beslenme konusundaki "endişelerini" yineledi. Toplamda iki milyondan fazla insan gıda güvencesinden yoksun durumda.

BM İnsani İşler Ofisi (OCHA) sözcüsü ise Refah'ta "durum gerçekten iyi değil" dedi. Binlerce kişi daha Han Yunus'tan bölgenin güneyindeki bu kasabaya kaçtı. OCHA sözcüsü "Her hafta daha da kötüye gidemeyeceğini düşünüyoruz. Ama daha da kötüleşiyor" dedi.