UNICEF: Refah’ta 600 bin çocuk felaket tehdidi altında

İsrail yeni operasyon için zorla tahliyelere başlarken Unicef, Refah'ta sıkışıp kalan yaklaşık 600 bin çocuğun “bir başka yakın felaket” tehdidi altında olduğu uyarısında bulundu.

Unicef yaptığı açıklamada “Birçoğu son derece savunmasız ve hayatta kalmanın eşiğinde olan Refah'taki yüksek çocuk yoğunluğu ve tahliye koridorlarının potansiyel olarak mayınlı veya patlamamış mühimmatla dolu olduğu ve yeniden yerleştirme alanlarındaki tesis ve hizmetlerin sınırlı olduğu şiddetin öngörülebilir ölçeği nedeniyle Unicef, çocuklar için yaklaşan başka bir felaket konusunda uyarıyor” dedi. 

Açıklamada, “Askeri operasyonlar büyük olasılıkla çok sayıda sivilin hayatını kaybetmesine ve hayatta kalmak için hala bağımlı oldukları temel hizmetlerin ve altyapının tamamen yok olmasına neden olacaktır” uyarısında bulunuldu. 

Unicef, “Refah artık Gazze'de gidecek güvenli bir yeri olmayan çocukların şehridir. Büyük çaplı askeri operasyonlar başlatılırsa, çocuklar sadece şiddet tehdidi altında kalmayacak, aynı zamanda fiziksel ve ruhsal durumlarının zaten çok kırılgan olduğu bir dönemde kaos ve panik tehdidi altında kalacaklar” şeklinde uyarılarını sürdürdü. 

BM'nin tahminlerine göre “eskiden yaklaşık 250 bin kişinin yaşadığı Refah'ta şu anda yaklaşık 1.2 milyon mülteci bulunduğunu” belirten Unicef, nüfus yoğunluğunun New York'un “neredeyse iki katı” olduğunu ve “nüfusun neredeyse yarısının çocuklardan oluştuğunu, bunların çoğunun birkaç kez yerlerinden edildiğini ve çadırlarda ya da güvencesiz ve istikrarsız konutlarda barındığını” ifade etti.  

Unicef, “Şu anda Refah'ta toplanan yüzbinlerce çocuk yaralı, hasta, yetersiz beslenen, travma geçirmiş ya da engelli” dedi. 

Bir kez daha ateşkes çağrısında bulunan Unicef, iki yaşın altında 78 bin bebeğin ve beş yaşın altında 175 bin çocuğun (her 10 çocuktan 9'u) bir ya da daha fazla bulaşıcı hastalıktan etkilendiğini vurguladı.

Pazartesi günü İsrail, ordunun Hamas'a karşı yürüttüğü savaşta büyük bir saldırıya hazırlandığı Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinden on binlerce Filistinli aileyi tahliye etmek üzere bir operasyon başlattı. 

Hamas Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail'in Gazze Şeridi'nde yürüttüğü saldırılarda şu ana kadar çoğu sivil 34 bin 683 kişi hayatını kaybetti. UNICEF'e göre bu bilançonun 14 binden fazlasını çocuklar oluşturuyor.