Uzay robotu Mascot, Ryugu göktaşına indi

Fransız-Alman uzay robotu Mascot, Japon uzay sondası Hayabusa2 tarafından Ryugu asteroidine bırakıldı. Görevi, güneş sisteminin doğuşu üzerine bilgi toplamak.

Alman uzay enstitüsü DLR, “Ryugu göktaşının artık yeni bir sakini var” diyerek memnuniyetini ifade etti. İngilizce Mobile Asteroid Surface Scout’ın kısaltılmasından adını alan Mascot, DLR ve Fransız Ulusal Uzay Araştırmaları Merkezi tarafından tasarlandı.

Japon uzay sondası Hayabusa2, asteroide 51 metre kadar yaklaştıktan sonra Mascot’u bıraktı. Robot iniş süresi olan 20 dakika boyunca bir fotoğraf da çekti. Fotoğrafta robotun gölgesi de görünüyor.

“Gözcü” görevi görecek olan robot, elde ettiği verileri Hayabusa-2 sondasına gönderecek. 10 kilogram ağırlığında bir ayakkabı kutusu ebatlarında olan robotun 16 saatlik ömrü var. Robota Japon üretimi iki mikro robot da eşlik ediyor.

Topraktaki mineralojik bileşimi analiz etmeye yarayan donanıma sahip olan robot, güneş sisteminin oluşmasından daha eski olduğu belirtilen Ryugu göktaşına ilişkin önemli bilgiler elde etmeyi planlıyor.

Uzay sondası Hayabusa-2, 3 Aralık 2014’te kalkış yapmıştı. 3.2 milyar kilometre yol giden uzay sondası, bu mesafeyi üç yıl, on ayda kat etti. Japon uzay sondası Haziran ayında Ryugu’ya 20 kilometre mesafede pozisyon almıştı.