Van’da tarihi Newroz : Yüz binler tecride karşı tek yürek

Van’da Newroz, her yıl olduğu gibi bu yıl da Van Kalesi’nde kutlandı. Yüz binler, tecride karşı direniş mesajı verdi.

Van Newrozu'na HDP Van il eşbaşkanları Yadişen Karabulak, Ümit Dede, DBP Van il eşbaşkanları Ayla Tarhan, Ökkeş Kawa, DBP MYK Üyesi Hacer Özdemir, Şirin Tunç, Van Milletvekili Muazzez Orhan, Van Büyükşehir Belediyesi eşbaşkan adayları Bedia Özgökçe, Mustafa Avcı, ilçe belediye eşbaşkan adayları, STK temsilcileri ve yüz binlerce kişi katıldı.

Newroz kutlamaları Tekirdağ Cezaevinde fedai eylem düzenleyen Zülküf Gezen için yapılanma saygı duruşuyla başladı.

Ardından ilk olarak söz alan DBP Van İl Eş Başkanı Ayla Tarhan, açlık grevi direnişçilerini selamlayarak başladığı konuşmasında, Van halkının da bugün bir kez daha bu talepleri sahiplendiğini kaydetti.

'HALK CEVABI BURADA VERDİ'

Ardından konuşan HDP Van İl Eş Başkanı Ümit Dede ise şunları söyledi  

“2013'teki tarihi deklarasyonla Ortadoğu halkları için barış umudu doğdu ama ne zaman ki bu ülkenin cumhurbaşkanı ‘Masa yok, barış yok’ dediği günden bu yana halkımıza büyük katliamlar yapıldı, insanlarımız panzerlerin arkasında sürüklendi, eş genel başkanlarımız Sayın Yüksekdağ ve Demirtaş ile on binlerce arkadaşlarımız tutuklandı. Sayın Bekir Kaya ve onlarca belediye eş başkanımız tutuklandı, 96 belediyemize kayyum atandı. Bütün özgürlükler askıya alındı. Ancak tüm bunlara rağmen buradaki kararlılığınız ve duruşunuz hâlâ 2013 Newroz ruhundan uzaklaşmadığını gösterdi. İşte bu sebeple Leyla Güven arkadaşımız yeniden görüşmeler başlasın, tecrit kaldırılsın diye bedenini açlığa yatırdı ve bugün itibarıyla 5 bin arkadaşımız bu inanç ve kararlılıkla, milyonların talebiyle açlık grevini  sürdürüyor. İşte bu halk içinden Leyla Güven’in talepleri bizim taleplerimizdir diyor ve Zülküf Gezen arkadaşlarım ölmesin diyerek yaşamına son verdi ve işte bu halk bağrından böyle insanları çıkarıyor. Bugün en güzel cevabı sizler bu kararlı duruşunuzla veriyorsunuz.”

'TESLİM ALACAĞINI SANANLAR YANILDI'

Ardından söz alan Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Bedia Özgökçe Ertan, "Şartlar ne olursa ne olsun atacağımız tüm imzada, halkımızın duruşu ve emeği sayesinde olacağını unutmayacağız. Hâlâ tutsak bulunan Büyükşehir Belediye Eş Başkanımız Sayın  Bekir Kaya, Sevgili Diba Keskin’e, Abdülkadir Çalışkan’a Newroz alanından selam gönderiyoruz" dedi.

Baskı ile halkın iradesini  teslim alacaklarını sananların bir kez daha yanıldığını kaydeden Özgökçe, şöyle devam etti:

"Bizler onların biçtikleri gömleklere sığmayız. İrademize her daim sahip çıktık ve çıkmaya devam edeceğiz. Gerekirse bedel ödeyeceğiz, tıpkı Leyla gibi, Sayın Leyla Güven bu halkın seçtiği meşru temsilcidir. Leyla’nın talebi ile halkının talepleri aynıdır. Mutlak tecrit derhal son  bulmalıdır. Sayın Öcalan üzerindeki tecrit bizler açısından kabul edilemez. Amed Newrozu'nu unutmadık. Barış Deklarasyonu tüm halkların umudu olmuştur. Bugün bu alanda aynı umutlar var ve çünkü çözüm ve müzakere kaçınılmazdır. Bizler Leyla’nın talebini kendi talebimiz olarak biliyor ve kendimize bundan sorumluluk çıkarıyoruz. Sayın Güven’in sağlığı da bizim vazgeçilmezdir ve Leyla yaşamalıdır."

'31 MART’TA HALKA BÜYÜK MÜJDEYİ VERECEĞİZ'

Van Büyükşehir Belediye Eş Başkan Adayı Mustafa Avcı ise şu mesajları verdi:

"Bahar müjdedir ve bizler sizlere 31 Mart’ta çok büyük bir müjde vereceğiz. Amaç bu alanı boş bırakmaktı ve işte sonuç ne olursa olsun halkımız bugün yine alana aktı. Her zaman zulüm, ,baskı uyguladılar. Sizler burada bize büyük bir moral verdiniz. Bizler sizin için ne yapsak azdır ve bizler hep size borçlu kalacağız. Sizin  bu duruşunuzla onlar asla başaramayacak. 17 yılda ne yaptılar ki bugün köy köy geziyorlar… ‘Oy verin, iş yapacağız’ diyorlar… 17 yılda ne yaptınız?  25 bin kişiyi istihdam etmekten söz ediyorlar. Nedir bu işler, koruculuktur, Para ile ‘Ya öldür, ya öl zihniyetidir."

İnsan ve Özgürlük Partisi Mehmet Kamaç ise yaptığı kısa konuşmada, "Birliğimizi inşa edeceğiz. Yüz yıllardır süren direnişimi sürdürüyoruz. Bizim bir eksikliğimiz vardı, bu ittifak eksikliğiydi. Kürdisan ittifakı 31 Mart’ta oldukça tarihi bir öneme haizdir ve bu ittifakla çok büyük bir başarı elde edeceğiz" dedi.

TEMELLİ: BU ÜLKEYİ TECRİTLE KARANLIĞA BOĞDULAR

Son olarak söz alan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ise, halklar kazansın, barış kazansın, demokrasi kazansın diye bugün Newroz alanlarında olduklarını vurguladı. Temelli, şöyle konuştu:

“Ne zalimin önünde diz çöktük, ne zalime boyun eğdik. Umutları sandığa taşıdık, ancak daha 7 Haziran’dan önce barışa tuzaklar kurdular, çöktürme planı uyguladılar. 7 Haziran’a tahammül edemeyenler bu ülkeyi karanlığa boğdular. Tam 4 yıl önce 5 Nisan 2015’te tecridi başlattılar. O zaman dedik ki mutlak tecrit hukuksuzluktur. Bunu yapmayın, sorunları çözmek istiyorsanız, kadim halkların beklentisi olan barışı getirmek istiyorsanız tecride son verin, tecrit çözümsüzlüktür dedir. İşte savaşta ısrar edenler, ülkeye her gün yeni bir hukuksuzluğu, adaletsizliği dayattılar. 4 yılda her yer tecritleşti ve işte ülkenin hali ortada. ,

Bu yüzden bu tecrit bitmeden hiçbir yerde adaleti tesis edemezsiniz. Adaletsizlik her yerde. 7 Haziran 2015’ten bu yana Türkiye halkların dayatılan savaşı kabul etmiyoruz, Suruç’u, Cizre’yi, Sur’u unutmuyoruz, kaybettiğimiz yoldaşlarımızı unutmuyoruz. Bu zulmü, bu şiddeti unutmuyoruz. Yerinden ve yurdundan edilen insanlarımızı asla unutmuyoruz. Bu ülkeye bu zulmü yapanlar sandılar ki bu hafızayı silecekler. Bizler hakikatin sesi olarak her yerde hesap soracağız. Hesap sorulmasın akla hayale gelmeyecek her yönteme başvuruyorlar, yasaları ihlal ettiler, tüm demokratik kurumları yok ettiler.

'31 MART'TA BUNLARI SİLİP SÜPÜRECEĞİZ!'

20 Temmuz’da OHAL darbesi ile hukuku tamamen ortadan kaldırdılar. Halkın iradesini yok sayarak belediyelerimize kayyum atadılar. Bu ülkeyi bu utançtan kurtaracağız ve sizin kayyumlarınızı 31 Mart’ta silip süpüreceğiz, kırıntıları bile kalmayacak. Bu ülkeyi bu zulümden bu halk kurtaracak. Bunu bildiği için bu otoriter rejim sürsün diye Kürt halkına ‘defolun gidin’ diyor. Biz de ona diyoruz hiçbir yere gitmiyoruz, burası bizim vatanımız, bizim yurdumuz. 31 Mart’ta geleceğimize, onurumuza sahip çıkıyoruz.

'ÖCALAN İLE GÖRÜŞMEK TÜRKİYE'YE SOLUK ALDIRACAK'

Leyla Güven susmuyor, Leyla azadidir, Leyla barıştır, Leyla Newroz'dur,  Tayyip Temel, Murat Sarısaç, Dersim Dağ bu zulüm bitsin diye direniyor, cezavlerinde binlerce tutsak Newroz'un gücüyle direniyor. Dünyanın her yerinde direniyoruz, Kandıra’da Sabahat Tuncel direniyor, hepsi birer Kawa’dır. 

Bir an önce Sayın Öcalan ailesi ve avukatlarıyla görüşebilsin. Bu yasanın uygulanması bile Türkiye’ye soluk aldıracak. 

Büyük bir çöküntü yaşayan bu ekonomiye rağmen hala halkın hakkını gasp etme peşinde. O yüzden yerelde iktidara gelerek, sorunlarımızı hep birlikte başaracağız."