Venezuela ABD’ye karşı özel birlik kurdu

Washington yönetiminin hedefinde olan Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro, olası bir Amerikan ‘müdahalesine’ karşı özel komando birliği kurduğunu duyurdu.

Nicolas Maduro, kurulan özel operasyon birliğinin amacının Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) yönelik olduğunu ilan etti. Birliğin komutasının doğrudan cumhurbaşkanlığına ait olduğunu belirten Maduro, “Bu yeni birlik, ülkenin herhangi bir bölgesinde 24 saat ve anında harekete geçebilecek kapasiteye sahip olacak” dedi.

‘AJAN İTİRAF ETTİ’ İDDİASI

Devlet televizyonundan aktarılan bir video konferansta konuşan Maduro, ABD Başkanı Donald Trump’ın CIA’e Venezuela’ya karşı ‘gizli’ ve ‘terörist nitelikte’ aksiyonlara girişmesi için talimat verdiğini iddia etti. Maduro, ABD’nin ülkesindeki petrol veya elektrik tesislerinin yanı sıra askeri hedefler ile seçimlere müdahale edebileceğini savundu.

Nicolas Maduro, daha önce yakaladıkları bir kişinin ABD’nin saldırılarını itiraf eden bir ajan olduğu iddiasında da bulundu. Söz konusu kişinin 11 Eylül’de gözaltına alınan Matthew John Heath adlı kişi olduğu sanılıyor.

Ağustos ayında da iki Amerikan vatandaşı ‘terörizm’ suçlamasıyla 20 yıl hapse mahkûm edilmişlerdi.

2015 yılındaki parlamento seçimlerinden sonra Venezuela yönetimi ile ABD arasındaki diplomatik kriz büyümüştü. ABD, ekonomik krizden Maduro’yu sorumlu tutan sağ muhalefeti ülkenin ‘temsilcisi’ olarak kabul ederken, 20’nci yüzyıldaki birçok Güney Amerika ülkesinde olduğu gibi bir CIA destekli darbe iddiaları gündeme gelmişti.

Venezuela’da 115 bin civarındaki ordu birliklerine ek olarak ‘Bolivar Milisi’ olarak bilinen ve 4,5 milyon kişinin üyesi olduğu bir sivil kuvvet de doğrudan Maduro’ya bağlılığıyla biliniyor.