Venezuela’da kriz derinleşiyor: Batı Guaido’yu tanıdı

Avrupa ülkeler tek tek aşırı sağcı Juan Guaido’yu Venezuela Devlet Başkanı olarak tanımaya başladı.

İngiltere, Venezuela Parlamentosu Başkanı Juan Guaido’yu devlet başkanı olarak tanıdığını açıkladı. Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, Twiter üzerinde yaptığı açıklamada, “Nicolas Maduro, belirlediğimiz sekiz gün içerisinde cumhurbaşkanlığı seçimlerini organize etmedi. O halde, Birleşik Krallık ve Avrupalı ittifakları bundan bölge Juan Guaido’yu, güvenilir seçimler organize edilene kadar geçici anayasal başkan olarak tanıyor” dedi.

Benzer bir açıklama İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’den geldi. Sanchez, Maduro’nun başkanlık seçimlerine çağırmayı reddettiği gerekçesiyle Guaido’yu başkan olarak tanıdıklarını açıkladı.

Sürenin dolmasından sonraki ilk açıklama Fransa’dan gelmişti. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves le Drian, Parlamento Başkanı Guaido’nun “başkanlık seçimlerini organize etme meşruluğunun” olduğunu savundu.

Aralarında Almanya, Fransa, İspanya ve Birleşik Krallık’ın olduğu bir çok Avrupa ülkesi, Pazar gününe kadar Maduro’ya süre tanımıştı.

MADURO ÜLTİMATOMU REDDETTİ

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro Pazar günü yaptığı açıklamada Avrupa ülkelerinin ültimatomunu reddetti. İspanya La Sexta televizyon kanalına konuşan Maduro, “Baskılara karşısında alçaklık” örneği göstermeyeceğini belirtti. Maduro, “Neden Avrupa Birliği, zaten seçimlerini yapmış dünyanın başka bir ülkesine yeniden başkanlık seçimleri yapmasını söyler, sağcı ittifakları kazanmadığı için mi? Bizi aşırı bir çatışma durumuna zorlayarak, ültimatomlarla sıkıştırmaya çalışıyorlar” dedi.

Pazar günü ABD Başkanı Donald Trump daha ileri giderek, askeri müdahalede bulunabilecekleri tehdidinde bulundu. Trump, CBS televizyon kanalına verdiği mülakatta askeri zor başvurma konusunun “bir seçenek” olduğunu belirtti.