Venezuela’da yönetim krizi: Muhalefet 23 Ocak’a hazırlanıyor

Venezuela’da Maduro karşıtı sağ muhalefetin çoğunlukta olduğu Ulusal Meclis’ten Jimenez diktatörlüğünün düştüğü gün olan 23 Ocak’ta ülke genelinde eylem çağrısı dikkat çekiyor.

Venezuela’da 5 Ocak’ta ikinci dönem cumhurbaşkanlığı için yemin eden Maduro’nun seçilmesini ‘şaibeli’ olarak niteleyen Parlamento, bir ‘geçiş hükümeti’ kurulması amacıyla protestolara hazırlanıyor.

2013 yılından bu yana cumhurbaşkanlığı görevini yürüten sosyalist Nicolas Maduro, 5 Ocak’ta ikinci dönem için yemin etmişti. Ancak geçtiğimiz yıl yapılan seçimlere katılımın düşük olduğu ve muhalefetin engellendiği iddiasındaki sağ muhalefet, Maduro’nun cumhurbaşkanlığını tanımıyor.

PARLAMENTO’DAN  ‘GEÇİŞ HÜKÜMETİ’ İÇİN SOKAĞA İNME ÇAĞRISI

ABD başta olmak üzere Batılı ülkelerin baskılarına direnen Nicolas Maduro ise, sağ muhalefetin çoğunlukta olduğu Ulusal Meclis tarafından da kabul edilmiyor.

Dün başkent Caracas’ta düzenlenen bir gösteride konuşan Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido, 23 Ocak’ta ‘geçiş hükümeti’ kurulması talebiyle gösteri düzenleneceğini duyurdu. Ülkenin ekonomik krizden kurtulması için ‘geçiş hükümetinin’ şart olduğunu savunan Guaido, kendisinin anayasaya göre bu görevi üstlenebileceğini söyledi. 

Maduro’nun ‘diktatör’ olduğu iddiasını yineleyen Guaido’nun askeri darbe çağrısı sayılabilecek sözleri de dikkat çekti. Guaido, “Venezuela halkı, ordu ve uluslararası toplum bizi iktidara taşımalıdır” diye konuştu.

JİMENEZ DİKTATÖRLÜĞÜNÜN DÜŞÜŞ TARİHİ

Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’nun ülke genelinde gösteri çağrısı yaptığı 23 Ocak, Venezuela açısından oldukça dikkat çekici.

23 Ocak 1958, 1945 ve 1948’deki askeri darbeler sonrasında 1952’de devlet başkanlığına getirilen Marcos Perez Jimenez’in ordu içindeki isyanlar ve halkın yoğun gösterileri sonrasında ülkeyi terk etmek zorunda kaldığı tarih idi.

MADURO DARBE İDDİASINI GÜNDEME GETİRMİŞTİ

2014’te petrol fiyatlarındaki düşüşle başlayan ekonomik krizden sorumlu tutulan Maduro, ülke içerisinde ABD destekli güçler ile şirketlerin krizin çözümünün önünde engel olduğunu savunuyor. Maduro, birçok ekonomik hamlenin bu kesimlerce engellendiğini ve ABD’nin sağcı Brezilya ve Kolombiya hükümetleriyle işbirliği halinde Venezuela ordusuna darbe yaptırmak istediğini iddia etmişti.