Washington’dan İran’a 'Hürmüz Boğazı' uyarısı

Washington yönetimi, Hürüz Boğazı’ndaki geçişleri “olağanüstü dikkatle” güvenceye almada kararlı olduklarını açıkladı.

İran rejimi geçen hafta, ABD yaptırımlarının başlamasından önce Körfez’de bir deniz tatbikatı gerçekleştirdi. Bu tatbikat, alışıldık takvimin dışında gerçekleşti. Bu tür tatbikatlar genellikle, daha ileri tarihlerde sonbaharda yapılıyordu.

ABD’nin Ortadoğu Kuvvetler Komutanı General Joseph Votel basına yaptığı açıklamada “Açık ki bu tatbikatı kullanarak bize mesaj göndermeye çalışıyorlar” dedi.

Votel’e göre İran rejimi kenti kontrolündeki bu stratejik boğazda askeri kapasitelerini göstermek istiyordu. Hürmüz Boğazı, deniz yoluyla dünya petrolünün yaklaşık yüzde 30’unun geçiş noktası olarak dikkat çekiyor.

Amerikalı general İran’ın bu bölgede mayınlar, patlayıcı gemiler, seyir füzeleri ve radarlara sahip olduğunu sözlerine ekledi.

Buna karşın “olağanüstü tetikte” olduklarını ve “tüm hareketliliği izlediklerini” belirten Votel, temel görevlerinden birinin boğazdaki geçişleri ve ticari alışveriş özgürlüğünü güvenceye almak olduğunu söyledi. Votel, “Bunu tüm bölgede yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, geçen ay yaptığı açıklamada İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatabileceğini belirtmişti. Ruhani, “Biz her zaman bu boğazın güvenliğinin garantörüyüz, aslanın kuyruğu ile oynamayın, pişman olursunuz” diye uyarmıştı.