Washington Eyaleti, idam cezasını anayasaya aykırı buldu

Washington Eyaleti Yüksek Mahkemesi, idam cezasının “keyfi” ve “ırkçı” bir şekilde uygulandığına hükmederek, anayasaya aykırı buldu.

ABD’nin Washington Eyaleti, 2010 yılından bu yana idam cezasını uygulamıyor. Eyalet Yüksek Mahkemesi, idam cezasının “keyfi ve ırkçı bir önyargı ile uygulandığı için geçersiz” olduğuna hükmetti. Karar, oy birliği ile alındı.

Yerel yargıçlar, idam cezasının “suçun yerine, mahkemelerin bütçe kaynaklarına ve sanığın ırkına göre” değişkenlik gösterdiğine dikkat çekerek, “Eyaletimizde böyle uygulandığı sürece, hiçbir meşru amacı yoktur. O halde, anayasayı ihlal ediyor” sonucuna vardı. Yüksek Mahkeme, eyaletteki tüm idam cezalarını ömür boyu hapse çevirdi.

İdam Cezası Bilgilendirme Merkezi’ne göre bu karar, eyalette hakkında idam cezası olan 8 kişiyi ilgilendiriyor.

Washington Eyaleti, ülkede idam cezasını yasaklayan 20’nci eyalet oldu. Yüksek Mahkeme kararında, daha önce 1972, 1979 ve 1981 yıllarında da idam cezasını anayasaya aykırı bulduklarını ancak her defasında yeni bir yasanın kabul edildiğini hatırlattı.

Washington Eyaleti, bununla birlikte 1976’dan bu yana sadece 5 kişiyi idam etti. Eyalet Valisi demokrat Jay Inslee, 2014’te infazları askıya almıştı. Inslee, Yüksek Mahkeme’nin kararını “eşit ve adil bir adalet arayışında son derece önemli bir an” şeklinde değerlendirdi.

ABD’de idam cezaları son yıllarda giderek azalma yönünde seyretti. 2017 yılında 39 kişiye idam cezası verildi. 1988’de bu sayı 295, 2010’da 114 olarak kayda geçmişti. ABD’nin 30 eyaletinde halen idam cezası var olmaya devam etse de, bunlardan 16’sı 1976 yılından bu yana cezaları infaz etmedi. Yılın başından bu yana 10’u Texas’ta olmak üzere 18 tutuklu idam edildi.