WHO: Çin’deki bubonik veba yüksek tehdit oluşturmuyor

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Çin’de ortaya çıkan bubonik veba vakalarını yakından takip ettiklerini belirterek, durumun yüksek düzeyde bir tehdit oluşturmadığı ve iyi yürütüldüğünü ifade etti.

WHO sözcüsü Margaret Harris, Cenevre’de düzenlediği basın toplantısında “Şimdilik yüksek bir risk sözkonusu değil anacak dikkatle takip ediyoruz” dedi.

Son günlerce Çin’de bir çok bubonik veba vakası ortaya çıktı. Kuzeydeki İç Moğolistan Özerk Bölgesi’nde bulunan Bayannur kenti yetkilileri, hafta sonu bir vakanın tespit edilmesi ardından bir dizi tedbir açıkladı.

Bayannur hastanesinde vebaya yakalanan bir çobanın sağlık durumunun sabit olduğu belirtildi.

Sağlık Komisyonu başta köstebekler olmak üzere vebayı bulaştırması muhtemel hayvanların avlanması ve tüketilmesini yıl sonuna kadar yasakladı ve halktan ölü ya da hasta tüm köstebekleri bildirmesini istedi.

Pazartesi günü başka bir şüpheli vaka da komşu Moğolistan’da 15 yaşındaki bir çocukta tespit edildi.

Geçen hafta iki vaka da Moğolistan’ın Khovd bölgesindeki doğrulandı. Bu vakaların, köstebek yiyen iki kardeş olduğu bildirildi. Sözkonusu kişilerle temas kuran 150 dolayında kişi karantinaya alındı.

Vebanın en yaygın olan biçimi bubonik veba, virüsün bulaştığı pire ışıkları veya enfekte olmuş küçük hayvanların iskeletleri yoluyla hayvandan insana bulaşıyor. Kişiler arasında ise kolayca bulaşan bir hastalık değil.