Xuzistan’da şeker fabrikası işçilerinin isyanı sürüyor

İran’ın Xuzistan eyaletine bağlı Şuş şehrindeki 70 yıllık şeker fabrikasında çalışan işçilerin grevi 15. gününde. İran güvenlik güçleri, işçilerden 19'unu gözaltına aldı.

İran’ın Xuzistan eyaletine bağlı Şuş kentindeki şeker fabrikasında çalışan yaklaşık 5 bin işçi, dört aydır alamadıkları maaşları için 15 gün önce grev başlattı. İşçilere ailelerinin de destek vermesiyle eylemler şehir içine de yansıdı. İşçilerin aileleri ile birlikte bu kez şehir içinde üç günden beri başlattıkları eylemlere İran güvenlik güçleri dün müdahale etti; İsmail Baxşi, Müslüm Armend ile Spida Xeryan adındaki kadın gazeteci gözaltına aldı. 

Gözaltılar bu gece de devam etti. İşçilerin bağlı olduğu Heftepe adlı sendika, 19 işçinin daha gözaltına alındığını açıkladı. 

İŞÇİLER İLE AİLELERİ KAYMAKAMLIĞA YÜRÜDÜ

Gözaltıları protesto etmek için bugün sabah saatlerinden itibaren bir araya gelen ve 15 gündür grevde olan işçiler ile aileleri, Şuş Kaymakamlığına yürüdü. İşçiler ve aileleri kaymakamlık önündeki gösterilerini sürdürürken, “İşçilere uzanan eller kırılsın", "Gözaltına alınan arkadaşlarımız serbest bırakılana kadar dağılmayacağız", "Ölürüz ama baş eğemeyiz” gibi sloganlar atıldı.

4 YIL ÖNCE ÖZELLEŞTİRİLDİ

Şuş’taki şeker fabrikası 4 yıl önce özelliştirildi

Xuzistan’ın Şuş kentindeki şeker fabrikası, 70 yıl önce İran Şahı tarafından açılmış ve üretimini sürdürüyor. 4 yıl önce özelleştirildi. Fabrika, İran Cumhurbaşkanı adayı ve şimdiki Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı olan İshak Cihangiri’nin yakınlarına devredildi. Fabrikanın devredilmesinden sonra işçi çıkarmaları, maaşların düzenli verilmemesi gibi sorunlar baş gösterdi. Son dört aydır ise maaşlar ödenmiyor. Bundan ötürü 5 bin işçi ve aileleri grev başlattı.

YÜKSEK MAHKEME SÖZCÜSÜNDEN TUHAF AÇIKLAMA

İşçilerin grevleri ve kendilerine müdahale sürerken, İran Yüksek Mahkeme sözcüsünden konuya ilişkin ilginç bir açıklama geldi. Sözcü Xulam Hüseyin Muhsinê Ejeyi, 15 gündür grevde olan fabrikanın müdürünün devleti de 5 milyar dolar kadar dolandırarak kaçtığını açıkladı. 

Ejeyi, böylece işçileri yatıştırmak için maaşlarını ödemeyenlerin fabrika sahipleri değil de devletin 5 milyar dolarını da alıp kaçan müdür olduğu mesajını vermeye çalıştı.