Yardım kuruluşları Etiyopya’daki insani krize karşı uyardı

İnsani yardım kuruluşları, 1 milyonu aşkın kişinin çatışmalar nedeniyle yerlerinden olduğu Etiyopya’da büyük bir insani krize karşı uyarıda bulundu.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Bürosu (OCHA), Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi (CICR) tarafından yapılan açıklamalarda, yüz binlerce kişinin insani olmayan şartlarda yaşamaya maruz kaldığına dikkat çekildi.

Açıklamalarda, ülkenin güneydoğusundaki Oromo ve Somali eyaletlerinde meydana gelen etnik çatışmalar nedeniyle sadece Haziran ayında 800 bini aşkın kişinin yerlerinden olduğu kaydedildi. OCHA Sözcüsü Vanessa Huguenin, yerlerinden edilen mültecilerin durumunun risk altında olduğunu söyledi.

IOM tarafından yapılan açıklamada da yağmur sezonunun başlaması nedeniyle barınacak yerleri olmayan mültecilerin hastalıklarla karşı karşıya oldukları uyarısı yapıldı. Etiyopya’da daha önce 1,8 milyon kişinin yerlerinden edilmiş olduğu kaydedilen açıklamada, mültecilerin bir kısmının günlerce yürüyerek güvenli bir alan bulmaya çalıştıkları belirtildi. IOM’e göre, birçok mülteci kampında insanlar sağlıksız yerlerde ve toplu olarak yaşamak zorunda kalıyor.

CICR’ye göre ise, etnik gruplar arasındaki çatışmalar nedeniyle büyük bir insani kriz tehlikesi kapıda. CICR temsilcisi Shirin Hanafieh, yağmur sezonunun gelmesiyle insani yardımların yetişmemesi halinde ağır beslenme sorunu ve hastalıkların yayılacağı uyarısını yaptı.

İdari olarak büyük oranda etnik gruplara göre belirlenmiş eyaletlerden oluşan Etiyopya’da sık sık etnik çatışmalar yaşanıyor. Özellikle Oromo ve Somali eyaletleri sınırında yaşanan çatışmalarda yüzlerce kişi hayatını kaybetti.