Yemen’de cezaevine saldırıda 100’ü aşkın ölü ve yaralı

Yemen’de bir cezaevine düzenlenen saldırı sonucunda 100’ü aşkın kişinin öldüğü ya da yaralandığı bildirildi.

Uluslararası Kızıl Haç Komitesi sözcüsü AFP’ye yaptığı açıklamada “100’ü aşkın ölü ve yaralı var, ve artamaya devam ediyor” dedi.

Reuters’a göre Saada vilayetindeki bir cezaevine hava saldırısı düzenledi.

Husilere bağlı El Mesire televizyonu, saldırıda onlarca kişinin öldüğünü duyurdu.

İnsan hakları örgütü Save The Children, hava saldırılarında 3 çocuk ve 60’ı aşkın yetişkinin öldüğü bilgisini verdi.

Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu, Husilere yönelik hava saldırılarını arttırdı. Pazartesi günü Husiler Birleşik Arap Emirlikleri’ne yönelik dronlarla benzeri görülmemiş bir saldırı düzenlemişti. Suudi kentlerine yönelik de füzeler atılmış ve dronlar gönderilmişti.

2014’te başkent Sana’nın Husilerin denetimine geçmesi ardından yıkıcı bir savaş başladı. Bir tarafta Suudi Arabistan destekli hükümet güçleri, diğer tarafta İran destekli Husiler var.

Birleşmiş Milletler’e göre 227 bini su kıtlığı, açlık ve hastalıklar gibi çatışmanın dolaylı sonuçlarından olmak 377 bin kişi bu savaşta öldü. Yemen’de mevcut durumda dünyanın en ağır insanlık krizi yaşanıyor.

Ekim 2020’de bir açıklama yapan Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu Unicef’e göre Yemen’de iç savaşın başından bu yana 10 bin çocuk öldürüldü ya da yaralandı. Yemen’de her beş çocuktan dördünün insani yardıma ihtiyacı olduğunu kaydetti. Bu da 11 milyon çocuk anlamına geliyor.