Yemen’de çocuklar ölüyor, BM fonları dahi toplayamıyor

İç savaş nedeniyle milyonlarca çocuğun açlık ve sağlık sorunlarıyla boğuşulan Yemen’de uluslararası toplum gerekli yardımları bir türlü bir araya getiremiyor.

2014 yılında Husi milislerinin Abdrabdu Mansur Hadi hükümetine isyanıyla başlayan Yemen İç Savaşı, Birleşmiş Milletler’e (BM) göre dünyanın en ağır insani krizine yol açmış durumda. 2017 itibariyle 28 milyon olarak tahmin edilen ülke nüfusunun üçte ikisinden fazlasının insani yardıma muhtaç olduğu Yemen’de kriz en fazla çocukları vuruyor.

İran destekli Husilerin başkent Sana ve kuzeydeki bölgeleri ellerinde bulundurduğu iç savaşa 2015’ten sonra ise Suudi Arabistan Mansur Hadi güçlerinin yanında dahil olmuştu. Ayrıca bölgedeki Arap ülkeleri de Hadi güçlerine destek amaçlı bombardımanlar düzenliyor.

Şimdiye kadar on binlerce sivilin öldüğü iç savaş nedeniyle farklı bölgelerdeki mülteci kamplarında 3,3 milyon kişi yaşarken, kampların hiçbirinde sağlıklı yaşama olanak sağlayacak altyapı yok. İnsani yardıma muhtaç siviller arasında milyonlarca çocuk da bulunuyor.

GEREKLİ PARANIN YARISI BİLE TOPLANAMADI

BM’ye bağlı Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından yayınlanan verilere göre, 5 yaşın altındaki 2,4 milyon çocuğun açlık, hastalıklar ve Covid-19, kolera ve diğer birçok salgınla karşı karşıya olduğu Yemen’de durum oldukça ürkütücü.

Ülkede çocuklara insani yardımın ulaştırılabilmesi için sadece bu yıl 461 milyon dolara ihtiyaç olduğunu duyuran UNICEF, Covid-19 ile mücadele için ise 53 milyon dolara gereksinim olduğuna vurgu yapmıştı. Ancak son açıklamaya göre, bağışçı ülkeler tarafından insani yardımlar için gereken paranın sadece yüzde 39’u karşılanmış durumda. Covid-19 salgınıyla mücadele için istenen fonların ise sadece yüzde 10’u toplanabilmiş durumda.

Genel toplamda ise BM tarafından Yemen için en az 2,4 milyar dolara ihtiyaç olduğu haziran ayında duyurulmuştu. Bu miktarın da sadece 1 milyar 350 milyon dolarlık kısmı toplanabilmişti.

Ülkede gıda ürünlerinin yanı sıra ilaç ve diğer hayati önemdeki ürünlerin yetersiz olması nedeniyle her yıl on binlerce kişinin yaşamını yitirdiği tahmin ediliyor.

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını nedeniyle şimdiye dek bilinen 339 kişinin hayatını kaybettiği. Ancak gerçek rakamın bunun çok üzerinde olduğu tahmin ediliyor.