Yemen'de hava saldırısı : 15 sivil öldü

Birleşmiş Milletler, Yemen’in liman kenti Hudeyde’de minibüslere yönelik düzenlenen saldırıda en az 15 sivilin hayatını kaybettiği, 20’den fazlasının yaralandığını bildirdi.

BM, saldırının türü ve kim tarafından yapıldığına açıklık getirmezken, Husi milisleri Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu’nun hava saldırısı düzenlediğini bildirdi.

Koalisyon, daha önceki saldırılarda olduğu gibi yorum yapmayı reddetti. BM’nin Yemen’deki insani işler koordinatörü Lise Grande, “Ürkütücü bir olay” dedi.

Yazılı bir açıklama yapan Grande, “Yemen’de çalışan BM kurumları sivillere yönelik saldırıları kınıyor ve kurbanların ailelerine başsağlığı diliyor” diye ekledi.

Hükümet güçlerini destekleyen Arap Koalisyonu’nun bombardımanları sonucunda Husi milisleri ülkenin güneyindeki bir çok bölgeden çıkarıldı, ancak Şii milisler başkent Sana ve diğer bir çok bölgede hakimiyet kurmaya devam ediyor. Taraflar arasında başlatılan bir çok barış görüşmesi de sonuçlanmadı.

BM’nin öncülük ettiği son görüşmelerin Cenevre’de yapılmayacağının açıklanması üzerine koalisyon 18 Eylül günü Hudeyde’yi almak için operasyona yeniden start verdi. Operasyon Haziran ayında askıya alınmıştı. Bu bölge, ülkeye yapılan ithalatlar ve uluslararası yardım için temel giriş kapısı olarak önem kazanıyor.

Arap Koalisyonu ilk kez sivilleri hedef almıyor. Koalisyon, Mart 2015’te başlattığı müdahaleden bu yana sık sık siviller ve sivil alt yapıları bombaladı.

11 Ekim günü BM Çocuk Hakları Komitesi (CRC) Suudi Arabistan’dan Yemen’de sivillere yönelik hava saldırılarına son vermesini ve bu tür saldırılarda bulunanların adalet önüne çıkarılmasını istedi.

CRC’nin raporuna göre Mart 2015’ten bu yana hava saldırılarında 1.248 çocuk öldü, bir o kadarı da yaralandı. Ağustos ayında Saada vilayetinde öğrencileri taşıyan bir otobüsün bombalanması sonucu 40 dolayınca çocuk katledilmişti.

Yemen’de üç buçuk yıldır süren savaşta, BM’ye göre 10 bini aşkın kişi hayatını kaybetti. Bunların çoğunluğu sivillerden oluşuyor. Ülkede ayrıca tarihin en büyük insani krizlerinden biri yaşanıyor. Halkın büyük bölümü açlıkla ve salgın hastalıklarla mücadele ediyor.