Yemen’de insani krize rağmen çatışmalar yoğunlaşıyor

Yemen’in Hudeyde şehrinde yoğun çatışmalar yaşanıyor.

Yemen’de uluslararası toplumun çağrılarına rağmen özellikle Hudeyde şehrinde yoğun çatışmalar yaşanıyor.

Şii Husi milislerinin kontrolündeki liman şehri Hudeyde’ye yönelik Suudi Arabistan destekli hükümet güçlerinin saldırıları devam ediyor.

Son haftalardaki çatışmalar sonrasında 14 Kasım’da kentte belirli bir sükunet sağlansa da, dün akşam yoğun çatışmaların yaşandığı bildiriliyor. Çatışmaların kentin doğu kesimlerinde yoğunlaştığı öğrenilirken, Husilerin topçu atışlarıyla bölgedeki hükümet güçlerini vurduğu öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Mansur Hadi hükümetine bağlı güçlerin de karşılık verdiği saldırılar esnasında Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu’nun ise havadan Husileri bombaladığı belirtiliyor. Hükümet kaynakları, Suudiler öncülüğündeki uçakların en az 12 sorti yaptığı bilgisini paylaştı.

Mart 2015’te başkent Sana’nın Şii Husi milislerinin eline geçmesi ardından Suudi Arabistan’ın da dahil olduğu iç savaşta şimdiye kadar 10 binin üzerinde sivil yaşamını yitirdi. Geride kalan 4 yıla yakın sürede binlerce kişi hastalık ve salgınlardan dolayı hayatını kaybederken, 28 milyonluk ülke nüfusunun yarısı açlıkla karşı karşıya.

Birleşmiş Milletler’in (BM) halen devam eden ‘yeryüzünün en büyük insani krizi’ olarak nitelendirdiği Yemen İç Savaşı’nda askeri olarak güç dengesi halen korunuyor. Başkent Sana’yı elinde tutan Husiler, Hudeyde’nin yanı sıra ülkenin nüfus yoğunluğunun olduğu batı illeri büyük oranda kontrol ediyorlar. Ülkenin önemli kentlerinden Aden ise, 2015’te Husilerin eline geçmiş ancak sonrasında Suudi Arabistan destekli Yemen hükümet güçlerince geri alınmıştı.