Yemen’de yakıt sıkıntısı yaşamı daha da ağırlaştırdı

Kuşatma ve ambargo altındaki Yemen’de bu kez yakıt sıkıntısı yaşanıyor. Başkent Sana’da insanlar gaz tüpleri için günlerdir kuyruğa giriyor. Bu yoksul ülkede fiyatlar da her geçen gün artıyor.

Yemen’de Suudi Arabistan’ın müdahalesiyle derinleşen savaşın üçüncü yıldönümü yaklaşıyor. 26 Mart’ta az bir süre kalırken, yakıt fiyatları yukarı doğru hızlı bir artış gösterdi. Şii Husilerin denetimindeki başkent Sana’da tüp gazların resmi fiyatı 3 bin Yemen riyalinden (10 euro) bir kaç hafta içerisinde 7 bin riyale (21 euro) yükseldi.

Yoksul Yemen’de çok ağır bir insani kriz yaşanıyor. Suudi Arabistan, İran’ın desteğinde olmakla suçladığı Husilere karşı savaş yürütürken, Yemen limanlarını kuşatmaya aldı. Ülke üzerinde ağır bir ambargo uyguluyor.

AFP’nin haberine göre başkentteki Qudsi restoranının sahibi Talal Şeref El Qudsi, tüp gazların fiyatlarının yüksek oluşundan dolayı çareyi restoranı kapatmakta bulmuş. El Qudsi, “Tüp gazların fiyatı kara borsada 9 bin riyaldir. Bu yoksul insanlar için fiyatları arttıramam. En iyisi restoranı kapatmak” diyor.

Sana sakinlerinden Muhammed Halid Hüseyin, en azından çay ve pilav yapmak için üç gündür elindeki tüpü doldurmaya çalıştığını söylüyor. Hüseyin, “Aniden öğrendik ki fiyatlar artmış” derken, bir kez daha evine eli boş döndüğünü anlatıyor.

Hüseyin gibi çok sayıda kent sakini de sırtlarında ya da ellerine boş tüp gazları ile sıraya giriyor.

Arap dünyasının en yoksul ülkesi olan Yemen üç yıldır ağır bir savaş içerisinde bulunuyor. BM’ye göre bu savaşta 9.300 dolayında kişi öldü, 53 bini aşkın kişi yaralandı. Dünyanın en kötü insani kriziyle karşı karşıya olan ülkede, 8 milyondan fazla kişi açlıkla yüz yüze. Ayrıca salgın hastalıklar var. Kolera nedeniyle binlerce kişi hayatını kaybetti.