Yemen’deki çatışmalarda 100’ü aşkın ölü

Yemen’in liman kenti Hudeyda’ya yönelik hükümet güçlerinin düzenlediği operasyon sırasında çıkan şiddetli çatışmalarda 100’ü kişi öldü.

Yemen’de Arap Koalisyonu’nun desteğindeki Cumhurbaşkanı Abd Rabbu Mansur Hadi’ye bağlı güçler, batıdaki Hudeyda kentini almak için operasyonlarını sürdürüyor. Bu güçler, bir kaç gün önce İran destekli Husi milisleri karşısında 20 kilometre kadar ilerleme sağladı.

Kızıl Deniz üzerindeki Hudeyda, Yemen’e insani yardımlar ve ithalatların temel giriş kapısını oluşturuyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu, bu limanın Husilerin gemilere yönelik saldırı düzenlediği ve İran’ın silah sevkiyatı yaptığı temel noktalardan biri olduğunu savunuyor.

Operasyona havadan destek verilirken, karadan ise Birleşik Arap Emirlikleri’ne bağlı güçler tarafından yönlendiriliyor. Hadi’ye bağlı güçlerin kontrolündeki, güneyde yer alan Aden bölgesindeki hastaneler 52 cenazenin kendilerine ulaştığını belirtti. Bu cenazelerden 20’sinin asker olduğu belirtildi. Operasyonun başladığı Pazartesi’den bu yana ölü sayısı 110’a ulaştı. Aynı kaynaklar, ölenlerin çoğunun Husi milislerine ait olduğunu iddia ediyor.

Hükümet yanlısı askeri kaynaklar, Hudeyda bölgesindeki El Durayhmi kasabasında askeri bir konvoya yönelik Husi milislerinin pusu kurduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler, bu operasyonun Yemen’e insani yardımların yüzde 70’inin geçiş kapısı olan Hudeyda’daki yardımları etkilemesinden endişe ediyor. Açlığın pençesindeki Yemen’de ağır bir insani trajedi yaşanıyor.

Yemen’de Ağustos 2014’den bu yana savaş var. Başkent Sana ve ülkenin geniş bir bölgesi Husilerin elinde bulunuyor. Mart 2015’de Arap Koalisyonu’nun Husilere müdahalesiyle birlikte savaş derinleşti. Savaşın bir tarafından Husiler ve onları destekleyen İran var, diğer yanında uluslararası toplumun tanıdığı Yemen Cumhurbaşkanı Abd Rabbu Mansur Hadi güçleri ve Suudi öncülüğündeki Arap Koalisyonu var. Bu savaşın doğrudan bir sonucu olarak ülkede dünyanın en ağır insanlık krizi yaşanıyor. Ülke nüfusunun büyük çoğunluğu aç ve yoksul. Kolera gibi salgın hastalıklardan binlerce kişi can verdi. Bununla birlikte hava saldırıları ve yasaklı silahlarla, yoğun bir şekilde savaş suçları işleniyor. BM’ye göre 10 bin dolayında kişi öldü, 53 bini aşkın kişi yaralandı.