Yemenli Husiler Suudilerle barış yapmaya hazır!

Yemenli Husi milisleri, Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu’nun saldırılarını durdurması halinde Riyad’a yöenlik dron ve füze saldırılarını durdurmaya hazır olduklarını açıkladı.

Başkent Sana’nın kontrolünün ele geçirilmesinin beşinci yıldönümünde Husilerden beklenmedik bir açıklama geldi. Husi milisleri Cuma günü, Suudi Arabistan’a yönelik saldırıları durdurarak, barış yapmaya hazır olduklarını bildirdi.

Bu açıklama 14 Eylül’de Suudi Arabistan’ın iki stratejik petrol tesisine yönelik dron ve füze saldırıları ardından geldi. Saldırılar, Suudi petrol üretimini felce uğratmıştı. Suudi Arabistan ve ABD, İran’ı sorumlu tutarken, saldırıyı Husiler üstlenmişti. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, petrol tesislerine saldırıyı “savaş eylemi” sayarken, Cuma günü bir açıklama yapan Pentagon şefi, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin talebi üzerine Körfez’e ek birlikler göndereceklerini açıkladı.

Husilerin Siyasi Konsey Başkanı Mehdi Maşat, Suudi Arabistan topraklarına yönelik tüm saldırıları durdurmayı öngördüklerini belirtirken, bu yönlü daha güçlü bir yanıtın Suudilerden de gelmesini umut etti.

Maşat’a göre bu girişim, kimseyi dışlamayan genel bir ulusal uzlaşıyı tamamlamak için ciddi görüşmeler yoluyla barış sağlamamayı hedefliyor. Bu uzlaşının, Suudi topraklarına yönelik dron, balistik füze ve diğer yöntemlerle saldırıların tümünü durdurmayı da içerdiği kaydedildi.

“Savaşın sürdürülmesi kimsenin yararına değil” diyen Maşat, uluslararası Sana havaalanının açılması ve stratejik Hudeyde limanına serbest erişimin sağlanmasını istedi. Hudeyde limanı, insani yardımlar ve ithalatların temel kapısı olarak dikkat çekiyor.