Yüksek Mahkeme İspanya'nın mülteci politikasını mahkum etti

İspanya’da Yüksek Mahkeme, yeterince mülteciyi ülkeye almadığı gerekçesiyle devleti mahkum etti.

Geçtiğimiz ay Aquarius adlı bir gemideki 630 mülteciyi kabul eden İspanya, gerçekte ise bugüne kadar mültecilerin en az giriş yaptığı Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin başında geliyor.

Avrupa’ya yönelik büyük mülteci göçünün dorukta olduğu Eylül 2015’te AB tarafından kararlaştırılan İtalya ve Yunanistan’daki 160 bin mültecinin kabulü anlaşması kapsamında, 17 bin civarında mülteciyi kabul etmesi gerekiyordu. Ancak bu yılın başında İltica ve Mülteciler Ofisi (OAR) tarafından yayınlanan raporda, İspanya’nın vaat ettiğinden yüzde 13 oranında daha az mülteciyi kabul ettiğine dikkat çekilmişti.

İspanya Yüksek Mahkemesi’nin dün yayınlanan bir kararında ise, İspanya devleti bu mülteci politikasından ötürü mahkum edildi. 9 Temmuz’da alınan kararda OAR’ın raporuna dikkat çekilirken, devletin sorumluluklarını yerine getirmediği vurgulandı.

İspanya hükümetinin az sayıda mültecinin kabul edilmesine ilişkin sunduğu savunmasında ‘ağır idari ve bürokratik zorlukları’ bahane gösterdiği hatırlatılan kararda, bu tür sorunların mülteci kabulüne engel olmadığının altı çizildi. Kararda, İspanya’nın iltica başvrucularını kabule devam etmesi gerektiğine hükmedildi.