Yunanistan’a yeni kredi ve yeni dayatmalar yolda

2010’dan bu yana ekonomik krizi aşmaya çalışan Yunanistan’a milyarlarca euroluk yeni bir kredi diliminin serbest bırakılacağı duyuruldu.

Euro Bölgesi ülkelerini teslim eden Eurogroupe başkanlığından yapılan açıklamada, Yunanistan’a bu ay içinde yeni bir kredi diliminin serbest bırakılacağı bildirildi.

Açıklamada, Euro Bölgesi’nin acil durumlardaki fonu Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) tarafından 5,7 milyar euroluk yeni kredi diliminin bu ayın ikinci yarısında serbest bırakılacağı belirtildi.

Eurogroupe Başkanı Mario Centeno, yeni kredinin yanı sıra Yunanistan’ın borçlarının hafifletilmesi için de çalışıldığını söyledi.

Yunanistan’a 2010 yılından bu yana verilen kredilerin 86 milyar euroyu bulması beklenirken, Euro Bölgesi ve diğer uluslararası kredi kuruluşlarının sunduğu programın süresi Ağustos ayında doluyor.

Şimdiye kadar birçok kemer sıkma politikasını hayata geçirmeye zorlanan Yunanistan’a yönelik Ağustos ayında yeni bir değerlendirme yapılacak. Bu değerlendirmenin olumlu bulunması halinde yeni kredilerin verilmesi bekleniyor.

Yunanistan’dan Ağustos ayına kadar birçok kamu şirketini özelleştirmesi ve doğalgaz ile elektrik piyasalarını liberalleştirmesi de isteniyor.