Yunanistan'da çiftçilerden yüzlerce traktörle protesto

Yunanistan’da yaklaşık 300 traktör ve onlarca arıcı kamyonu korna çalarak ve siyah beyaz bayraklar taşıyarak ülkenin ana tarım fuarının düzenlendiği Selanik'in merkezinde toplandı.

Başta Fransa olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesinde olduğu gibi Yunanistan’da da çiftçiler harekete geçti.

Yaklaşık 300 traktör ve onlarca arıcı kamyonu, perşembe günü Yunanistan'ın ikinci büyük şehri olan ve bugünden itibaren ülkenin ana tarım fuarının düzenlendiği Selanik'in merkezinde toplandı.

Çoğunlukla ülkenin merkezindeki Teselya tarım ovasından gelerek Avrupalı meslektaşlarının izinden giden çiftçiler, sektörlerine yönelik yardımların arttırılmasını talep ederken, "Çiftçiler, kanınızı içiyorlar", "Çiftçiler yoksa gıda da yok, gelecek de yok", "Bizi topraklarımızdan eden politikalara karşı hayatta kalmak için savaşıyoruz" sloganlarını attı. Bu bölge geçen yıl tarlaları ve mahsulleri tahrip eden yıkıcı seller ve orman yangınları yaşadı.

Son günlerde ülkedeki yolları kapatan çiftçilerin artan hoşnutsuzluğu karşısında Başbakan Kyriakos Miçotakis Salı günü doğal afetlerden etkilenenlere mali yardımın ödenmesini hızlandırma sözü verdi.

Geçen yıl çiftçilere ve hayvan yetiştiricilerine sırasıyla 2.000 ve 4.000 euro olarak ödenen ilk acil yardım şimdi "5.000 ve 10.000 euro"ya yükseltilecek.

Çarşamba günü bir barikatta öfkeli çiftçilerle de bir araya gelen Muhafazakar hükümet başkanı, Perşembe günü Brüksel'de yapılan Avrupa zirvesinde de Yunan hükümetinin tarım sektörünü "bütçe imkanları dahilinde" desteklemeye devam edeceğine dair güvence verdi.