Yunanistan’da mülteci kampları: Çocuk intiharları önlenmeli!

Bu yılın başından itibaren Yunanistan adalarına gelen mülteciler arasında binlerce çocuğun olduğu bildirilirken, oldukça kötü ve sağlıksız şartlarda yaşamaya mahkum edilen çocuklar arasındaki intihar vakalarına karşı uyarıldı.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından yapılan açıklamada, bu yılın başından itibaren Ege’deki adalara 7 bini aşkın mülteci çocuğun geldiği kaydedildi. Buna göre, geçtiğimiz yıla oranla çocuk mülteci sayısında yüzde 32’lik bir artış yaşandı.

Çocukların diğer mülteciler gibi kapasitesinin çok çok üstündeki kamplarda yaşamak zorunda kaldığı belirtilen açıklamada, Lesbos adasındaki Moria kampında 3 bin kişi kapasiteli bir kampta 9 bin mültecinin yaşadığına dikkat çekildi. Ayrıca Samos adasındaki bir başka kampta ise 650 kişilik bir kampta 4 bin mültecinin yaşamaya çalıştığı belirtildi.

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü’nün (MSF) özellikle Moria kampında yaşanan çocuk intiharlarına dair verdiği bilginin paylaşıldığı UNICEF açıklamasında, adalardaki çocuk mültecilerin acilen anakaraya gönderilmeleri gerektiğinin altını çizildi.

Geçtiğimiz hafta Lesbos ve Samos adalarını ziyaret eden UNICEF temsilcisi Lucio Melandri, mülteci sayısının artmasıyla birlikte çocuk intiharlarının artabileceği uyarısında bulundu.

Kapasitesinin üç katı üzerinde mültecinin yaşamaya zorlandığı Lesbos’a ilişkin Yunanistan hükümetinden yapılan açıklamada, 2 bin kadar mültecinin ay sonuna kadar anakaraya transfer edileceği duyurulmuştu. Ancak bu açıklama, insan hakları kuruluşlarınca yetersiz bulunmuştu.