Yunanistan’dan ‘Türk provokasyonu’ tepkisi

Yunanistan, Türk devletinin Yunan hava sahasını “benzeri görülmemiş” bir şekilde ihlal ettiğini belirterek, “Türk provokasyonu” dedi.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, “iki Türk savaş uçağının Yunan egemenliğini benzeri görülmemiş şekilde ihlal etmesi” ardından Türkiye nezdinde “protestoda” bulunduklarını bildirdi.

Bakan Nikos Dendidas’ın talimatı üzerine “Bakanlık Genel Sekreteri Themistocles Demiris’in Atina’daki Türk büyükelçiliği nezdinde protesto girişiminde bulunduğu” ifade edildi.

Açıklamaya göre iki Türk savaş uçağı “yasadışı bir şekilde Yunan hava sahasına girdi.”

Bakanlığın açıklamasına göre, Türk uçakları Yunanistan'ın kuzeydoğusundaki Yunanistan-Türkiye sınırına yakın Aleksandrupoli (Dedeağaç) limanına "sadece 2,5 deniz mili mesafede" yaklaştı.

Türk devletinin bu ihlalini “Türk provokasyonunun açık bir şekilde tırmandırılması” olarak niteleyen Bakanlık, Türk devletinin “NATO'nun uyumunu baltalayarak ve kritik bir zamanda Avrupa Birliği'ne açık bir tehdit oluşturarak" uluslararası hukukun temel kurallarını ihlal ettiğini ifade etti.

Aleksandrapuli’nin “NATO güçlerinin transferi için kilit bir liman” olduğunu hatırlatan Bakanlık, kendi ittifaklarını, ortaklarını, AB, NATO ve BM’yi bilgilendireceklerini belirtti.

Birbirlerine komşu olan ve NATO bünyesinde yer alan Atina ve Ankara, zaten sorunlu bir ilişkiye sahip olmakla birlikte, son yıllarda Doğu Akdeniz'deki yasadışı Türk sondaj girişimleri nedeniyle son çatışmalı bir ilişki içerisinde bulunuyor. Atina, sık sık Türk savaş uçaklarının hava sahasını ihlal ettiği tepkisinde bulunuyor.