Yüzlerce İspanyol çiftçi traktörlerle Madrid'e akın ediyor

AB dışındaki bazı ülkelerden gelen haksız rekabeti kınayan İspanyol çiftçiler yüzlerce traktörle Madrid'in merkezine yol almaya başladı.

Union de Uniones (Sendikalar Birliği) tarafından yapılan çağrıya uyan çiftçiler "adil fiyat" talep eden pankartların arkasında Madrid bölgesindeki çeşitli kasabalarda sabahın erken saatlerinde toplandı.

Çiftçiler, ülkedeki tarımsal öfke hareketinin başlamasından üç hafta sonra, öğleden sonra Tarım Bakanlığı önünde bir gösterinin planlandığı Madrid'in merkezine doğru yola çıktılar.

Union de Uniones ulusal koordinatörü Luis Cortés, kamu televizyon kanalı RTVE'ye yaptığı açıklamada, çiftçilerin "üretim maliyetlerini ürünlerinin nihai fiyatına yansıtabilmek ve böylece zararına satış yapmamayı" istediklerini belirtti. Cortes, İspanya'ya yapılan "ithalatın daha iyi kontrol edilmesi" çağrısında bulundu.

Cortés, Başbakan Pedro Sánchez hükümeti tarafından son günlerde açıklanan önlemlerin yetersiz olduğunu ifade ederek, bu ithal ürünlerin "İspanyol çiftçilere uygulanan kısıtlamaların aynısına tabi tutulması gerektiğini" sözlerine ekledi.

Madrid'deki mitinge ek olarak, Çarşamba günü İspanya'da, özellikle Murcia (güneydoğu) ve Malaga'da (güney), sektörü temsil eden üç meslek örgütünün (Asaja, COAG ve UPA) çağrısıyla başka mitingler de planlanıyor.

İspanyol çiftçiler 1 Şubat'tan bu yana ülke genelinde kesintisiz gösteriler düzenliyor. Çeşitli vesilelerle çiftçilerle görüşen Tarım Bakanı Luis Planas, özellikle Brüksel'de Ortak Tarım Politikası'nın (CAP) basitleştirilmesini savunacakları ve çiftçilerin ürünlerini zararına satmalarını önlemek için İspanya'nın gıda zinciri yasasını iyileştirecekleri sözünü verdi.

Avrupa Komisyonu da geçtiğimiz haftalarda, haziran başında yapılacak Avrupa seçimleri öncesinde Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde protesto gösterileri düzenleyen çiftçilere taviz vermişti.