Yüzlerce Irak vatandaşı Belarus'tan geri gönderildi

Polonya-Belarus sınırının her iki tarafında, sıcaklıkların donma noktasına yakın olduğu ve şiddetli bir insani felaketin yaşandığına dair haberlerle birlikte Avrupa'ya girme umuduyla Beyaz Rusya'ya seyahat eden mülteciler geri gönderiliyor.

Bağdat yetkilileri, Belarus'ta mahsur kalan 400'den fazla Iraklı'nın Minsk'ten Bağdat ve Erbil'e  charter uçuşuyla geri gönderildiğini söyledi.

Irak Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ahmed el-Sahaf, "430 Iraklı göçmenin bugün Irak'a gitmek için tahliye uçağına bindiğinin belgelendiğini, Belarus'taki konsolosluk ekiplerinin diğer 50 kişinin ismini kaydetmeye devam ettiğini söyledi.

Perşembe günkü uçak öğleden sonra geç saatlerde Minsk'ten kalktı.

Önce, Kürtlerin çoğunun geldiği Kuzey Irak'taki Erbil'e inen yolcuların geri kalanı akşamın erken saatlerinde başkent Bağdat'taki havalimanına indi.

İnternette yayınlanan videolar, bazı yolcuların tekerlekli sandalyede olduğu, biniş kapısının nispeten kalabalık olduğunu gösterdi.

Sınır bölgesine gelen kaç mülteci ve sığınmacı olduğuna dair resmi bir sayı yok, ancak raporlara göre, Avrupa Birliği'ne girmek üzere çoğu Irak, Suriye ve Yemen'den son aylarda Beyaz Rusya'ya seyahat eden binlerce kişi, şimdi Beyaz Rusya ve Polonya arasında mahsur kaldı.

Eleştirilerden sonra Irak, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi diğer ülkeler artık Belarus'a uçuşları kısıtladı. Yine de birçoğu, kısmen Beyaz Rusya'nın devam eden rahat vize kuralları nedeniyle Minsk'e ulaşmak için alternatif yollar buluyor.

Belarus'ta kalmayı planlayanların çoğu, Irak'a geri dönme konusunda umutsuz.

Bu arada, krizin faturası artıyor.

Son aylarda, cenazeleri Belarus'tan evlerine gönderilen en az iki Güney Kürdistanlı da dahil olmak üzere sınırda 11 kişi öldü.