Zenginlikler ülkesi İran’da bir ekmek alamamak....

İran, bir çok açıdan dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer alıyor. Ama nüfusunun yüzde 80’i yoksulluk sınırı altına yaşıyor.

İran’ın kanıtlanmış 150 milyon varili aşkın petrol rezervi var. Petrol kaynakları açısından bakıldığında, dünyada üçüncü veya dördüncü büyük rezervlere sahip. İran, Rusya’dan sonra dünyanın en büyük gaz rezervlerinin bulunduğu topraklar üzerinde bulunuyor.

Mineral bakımından zengin ilk 15 ülke arasında yer alan İran, çinko bakımından dünyanın en zengin ülkesi, bakır bakımından ikinci büyük rezervlere sahip. Demir rezervleri İran’ı dokuzuncu sıraya taşırken, uranyum bakımından ise 10’uncu büyük rezervleri elinde bulunduruyor.

İran dünya nüfusunun yüzde 1’ini temsil ediyor ancak İran rejimi parlamentosu bünyesindeki araştırmalar merkezinin yakın bir araştırmasına göre dünya minerallerinin yüzde 7’sinden fazlasına sahip.

NÜFUSUN YÜZDE 80’İ YOKSUL

Tüm bu zenginliklere rağmen İran nüfusunun yüzde 80’i yoksulluk sınırı altında yaşıyor.

İran’da son aylarda yoksulluk, kuraklık, susuzluk, yolsuzluk ve kötü kamu hizmetleri nedeniyle yoğun protestolar yaşanırken, medyada da halkın durumunu yansıtan çok sayıda şok edici haber dikkat çekiyor.

BİR EKMEK ALAMAYANLAR...

Örneğin, 6 Eylül’de televizyon kanalı Channel One’da (Kanalê Yek) bir İran vatandaşı günde 240 ila 300 bin riyal (1.76 euro) kazandığını söylüyordu. Gazeteci kendisine faturalarını ödemek için yeterli geliri olup olmadığını sorduğunda, vatandaşın yanıtı şöyleydi: “Zorlukla ekmek alabiliyorum. Eğer biraz tasarruf yapabildiysem, peynir de alabiliyorum. Allah şahidimdir, yıl başından beri (İran takvimine göre 21 Mart) ailem için 100 gram et veya bir tavuk alabildim.”

22 Ağustos günü resmi haber ajansı Tasnim’e konuşan Azerbaycan eyaleti nüfusuna kayıtlı bir kişi, “Bir ekmek alacak gücümüz yok” diyordu. Aynı kişi, “Geçen ay, her şeyin fiyatı ikiye katlandı. Hiç kimse kendisinde bir ekmek alacak lüksü bulamıyor. Ekmek bile pahalı. Ben emekliyim. Aylık maaşım 4 milyon riyal. Bununla hiçbir şey yapamıyorum.”

FİYAT ARTIŞLARI KORKUNÇ

3 Eylül’de Channel 3 kanalına konuşan bir ekonomi uzmanı, “Fiyat artışları gerçekten korkunç. Pirince yüzde 46, yağa yüzde 51, yumurtaya yüzde 37 zam yapıldı. İlaçlar ise bir çok yerde bulmak zor” diyor.

Resmi televizyon kanalına konuşan bir başka İranlı, “Evime gidemiyorum zira eşimden ve çocuklarımın karşısına çıkmaktan utanıyorum. Eğer bir şey isterlerse, satın alamıyorum” ifadelerini kullanıyor. Bir aydır her sabah iş bulmak için çıktığını ancak iş bulamadığını anlatan aynı İranlı, “Her ay, kazandıklarım eve dönmeden tükeniyor. İki veya üç ay boyunca aileme meyve satın alamadım” şeklinde konuşuyor.