Zimbabve’de protesto eylemlerinde 68 kişi silahla yaralandı

Zimbabve’de yakıt zammına karşı hafta başından bu yana devam eden protesto gösterileri sırasında en az 68 kişi kurşunla yaralandı.

Zimbabve insan haklarından yana doktorlar derneği, ülkedeki protesto eylemlerinde 68 kişinin kurşunla yaralandığını, bunlardan 17’sinin acil ameliyata alındığını bildirdi.

Dernek, diğer yaralanmalarla birlikte sadece başkent Harare ve ülkenin ikinci büyük kenti Bulawayo’da toplam 172’yi tedavi ettiklerini kaydetti.

Hükümet protesto eylemlerine son vermek için, polisin yanısıra askeri de sokaklara çıkardı.

Pazartesi gününden bu yana yaşanan eylemlerde biri polis en az 3 kişi hayatını kaybetti.

Avukatlar ve Uluslararası Af Örgütü’ne göre aralarında muhalefet sempatizanlarının da olduğu yüzlerce kişi gözaltına alındı.

Zimbabve yaklaşık 20 yıldır ağır bir ekonomik ve mali kriz yaşıyor. Likidite açığı olan ülkede, enflasyon tavan yapmış durumda. Son aylarda, petrol dahil temel bir çok üründe yaşanan kıtlık nedeniyle durum daha da ağırlaştı.

2017 yılı sonunda Robert Mugabe rejiminin devrilmesinden bu yana iktidarda olan Cumhurbaşkanı Emmerson Mnangagwa, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, kaçak tüketimi düşürme iddiasıyla benzin fiyatını iki buçuk kat arttırmıştı.