10 akademisyenin duruşması görüldü

İstanbul 26, 36 ve 37’nci Ağır Ceza mahkemelerinde 10 Barış Akademisyeninin duruşmaları görüldü.

“Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzaladıkları için "örgüt propagandası" ile suçlanan Barış Akademisyenlerinin duruşmalarına bugün de devam edildi. İstanbul 26, 36 ve 37’nci Ağır Ceza mahkemelerinde 10 akademisyenin duruşması görüldü.

İstanbul 26’ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde ilk olarak Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nden Doç. Dr. Derya Fırat Şannan'ın duruşması görüldü. Fırat, yurt dışında bulunduğu için duruşmaya katılamadı. Avukatı vasıtasıyla mazeret belirten Fırat'ın davası 12 Aralık'a ertelendi.

Bilgi Üniversitesi'nden Güventürk Görgülü'nün duruşması da görüldü. Görgülü, sağlık sorunları nedeniyle duruşmaya katılamadı. Duruşma 12 Aralık'a ertelendi.

Sabancı Üniversitesi'nden Öğretim Görevlisi Engin Kılıç'ın duruşmasına da Kılıç ile avukatı Meriç Eyüboğlu katıldı. Kılıç, iddianamenin kendisine tebliğ edilmediğini, tebligat sırasında yurt dışında olduğunu söyledi. Bu nedenle savunma yapmayan Kılıç, imzaladığı metnin suç unsuru oluşturmadığını, bu nedenle derhal beraatını istediğini, eğer derhal beraat verilmezse savunma için ek süre istediğini belirtti.

AİHM DEĞERLENDİRMESİ HATIRLATILDI

Av. Eyüboğlu, "Metnin kaleme alınmasından bu yana 3 yıla yakın zaman geçmiştir. Tek başına bu aradan geçen uzun süre, iddianamede isnat edilenin aksine şiddetin ve şiddete ilişkin sıralanan öğelerin gerçekleşmediğinin ispatıdır" diyerek, AİHM'in değerlendirmesini de okudu.

Duruşma 30 Ekim'e ertelendi.

CENGİZ AKTAR İÇİN 'YAKALAMA' KARARI

Akademisyen Akın Tek ve Özgecan Korkmaz'ın duruşmaları da 31 Ekim'e ertelendi.

Akademisyen-Yazar Osman Cengiz Aktar da yurt dışında bulunduğu için savunma yapamadı. Aktar'ın avukatı Yalçın Deniz Özen müvekkilinin mazeretinden dolayı erteleme talep etti. Mahkeme, talebi kabul etmeyerek, Aktar hakkında savunmasının alınabilmesi için yakalama kararı çıkarttı. Duruşma 13 Aralık'a ertelendi.

ERTELENDİLER

26’ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen son duruşma ise Akademisyen Adil Emre Zeytinoğlu'nun duruşması oldu. Zeytinoğlu duruşmaya katılmadı. Duruşma ileri bir tarihe ertelendi.

İstanbul 37’nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde Boğaziçi Üniversitesi'nden Z.U. ve B.S'nin duruşmaları görüldü. Duruşmalar 5 Mart 2019'a ertelendi.

İstanbul 36’ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde de Bahçeşehir Üniversitesi'nden Naciye Gülengül Altıntaş'ın üçüncü duruşması görüldü. Mazereti nedeniyle duruşmaya katılamayan Altıntaş'ın duruşması 22 Ekim gününe ertelendi.