13 EKİM GÜNDEMİ

13 Ekim Haber Merkezi gündemi

*Berlin’den Paris ve Viyana’ya, Stockholm’den Toronto ve Melbourne’a kadar dünyanın dört bir yanında Kürtler ve dostları bu Cumartesi günü sokaklara çıkıyor.

*PAJK Zindan Komitesi Üyesi Eylem Kasım, Türkiye’nin halklar açısından açık, tutsaklar açısından ise kapalı cezaevine dönüştüğünü belirterek, bunun herkes tarafından görülmesi gerektiğini söyledi.

*Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu Sözcüsü Ayşe Güney, Amed merkezli operasyonlarda gözaltına alınanların çoğunun kadın olmasının tesadüf olmadığına dikkat çekti. Güney, iktidarı kadın iradesinden korktuğunu belirtti.

*İsviçre, hem Türkiye sınırları içerisindeki çatışmalı ortamı hem de bölgenin içinde bulunduğu durum nedeniyle Türkiye’ye yaptığı savaş malzemesi satışının bir kısmını durdurdu.

*Milliyetçi ve kadın düşmanı popülist siyasetçilerin güçlenmeye devam ettiği Avrupa ülkelerinde farklı meslek gruplarından yüzlerce kadın tarafından kadınların kürtaj hakkının korunmasına yönelik manifesto yayınlandı.

*Kendine has tarzıyla adından söz ettiren yönetmen Yorgos Lanthimos, ’The Favourite’ ile kendi sinema dilini epey değiştiriyor.

*ABD’nin bir çok eyaletini vuran Michael kasırgası büyük bir yıkıma yol açarken, ölü sayısının 13’e ulaştığı bildirildi.

*Nijerya’da Boko Haram çetelerine karşı mücadele eden CJTF adlı bir milis gücü, yıllarca silah altında tuttuğu yüzlerce çocuğu serbest bırakmayı kabul etti.

*Tüm dünyada yapay zekanın insanların işlerini elinden elip almayacağına dair endişe sürerken, Amazon adlı şirketin kullandığı yapay zeka ürünlerinin kadınlara yönelik ayrımcılığı doruğa çıkardığı sonucu çıktı.