'15-16 Haziran direnişinden Gezi'ye biz kazanacağız'

Büyük işçi direnişinin 48’inci yıldönümünde, Özgürlük Parkı’nda düzenlenen ve yüzlerce kişinin bir araya geldiği etkinlikte "15-16 Haziran’dan Gezi’ye biz kazanacağız" mesajı verildi.

Türkiye tarihine damgasını vuran 15-16 Haziran büyük işçi direnişinin 48’inci yıl dönümü dolayısıyla Göztepe Özgürlük Parkı’nda, "16 Haziran’dan Gezi’ye direniş ruhuyla geleceğimizi kurmaya" etkinliği düzenlendi.

Kaldıraç, İşçi Gazetesi, Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği (AKA-DER) ile Özgür Lise öncülüğünde şenlik havasında gerçekleşen etkinliğe, HDP milletvekilleri adayları Veli Saçılık, Musa Piroğlu, Gezi direnişi sırasında polisin katlettiği Berkin Elvan’ın anne babası Sami ve Gülsüm Elvan, Gülsuyu mahallesinde uyuşturucu çeteleri tarafından katledilen Hasan Ferit Gedik’in annesi Nuray Meray, Gezi Şehit ve Gazileri Platformu üyeleri, karne protestosu yaparken polis tarafından darp edilerek gözaltına alınan liseli öğrencilerin yanı sıra çok sayıda siyasi parti temsilcisi ve demokratik kitle örgütü katıldı.

ETKİNLİKTE TİYATRO GÖSTERİMİ YAPILDI

Amfi tiyatrosunda gerçekleşen etkinlikte, "Demokrasiniz diktatörlük, ekonominiz köleliktir yiyin efendiler yiyin sonunuz çöplüktür", "Köhnemiş düzeninize boyun eğmeyeceğiz" ve "Saray rejimine, OHAL’e karşı kendi gücüne güven, örgütlen" pankartları asıldı. Devrim şehitleri için yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan etkinlikte, tiyatro gösterimi yapıldı.

DİSK Korosu’nun seslendirdiği enternasyonal devrim şarkılarına hep bir ağızdan eşlik eden kitle, halaylar çekip, "Yaşasın devrim ve enternasyonalizm", "Devrim işçileri ya sosyalizm ya ölüm" sloganlarını attı. Açılış konuşmasını yapan Kaldıraç temsilcisi Ülkü Gündoğdu, 15-16 Haziran 1970 Türkiye işçi direnişi ve Gezi direnişi selamlayarak sözlerine başladı.

'BİZ KAZANACAĞIZ'

Kapitalist sisteme karşı işçi sınıfının örgütlenmesi gerektiğini vurgulayan Gündoğdu, örgütsüz işçi köle olduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti: "Şu anda yaşadığımız düzen ücretli kölelik düzenidir. Bu düzende işçiler esirdir. Oysa örgütlediğimizde, "Esir değiliz, yarının sahibiyiz" sloganı gerçek anlamını bulacak."

Her gün elleriyle yarattıkları dünyayı istediklerini ifade eden Gündoğdu, Biliyoruz ki kolay zafer diye bir şey yok, asıl olan direnişin adım adım örgütlenmesidir. Her alanda direnişimizi ve örgütlülüğümüzü geliştirerek kazanacağız. 15-16 Haziran'dan ve Gezi’den sesleniyoruz. Bizim sizinle hesabımız var, o hesap görülecek. Kaybedeceksiniz, sizi yer yüzünden sileceğiz. Biz kazanacağız" diye konuştu.

DEMİRTAŞ’IN SİNEVİZYONU DAKİKALARCA ALKIŞLANDI

Etkinlikte rehin tutulan HDP Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın sinevizyon gösterimi yapıldı. Demirtaş’ın 7 Haziran 2015 seçimleri öncesi Meclisteki Grup Toplantısında, söylediği, "Seni başkan yaptırmayacağız" sözleri dakikalarca alkışlandı.

Sinevizyon gösterimi sonrası sahneye çıkan HDP milletvekilli adayları Veli Saçılık ve Musa Piroğlu kısa birer konuşma yaptı. 15-16 Haziran'ın büyük işçi direnişine değinerek sözlerine başlayan Ankara 1’inci bölge milletvekili adayı Veli Saçılık, "16 Haziran Galata kulesini yukarı kaldırmak ve kıtaları ayırmak zorunda kaldıkları büyük işçi sınıfının direnişidir. Burjuvaziyi öyle bir korkutmuştur ki Mehmet Ağır yıllar sonra bir daha 15-16 Haziran'ı yaşatmamak için bütün önlemleri almalıyız demiştir" dedi.

SAÇILIK: BARAJLARA KARŞI SEL OLDUK GELİYORUZ

Mehmet Ağır’ın bugün sermayenin temsilcisi olan AKP’nin yanında boy gösterdiğini hatırlatan Saçılık, "AKP bu ülkede sadece ve sadece %1’in temsilcisidir. Biz ise %99’un temsilciyiz. Haziran deyince 15-16 Haziran’la bitmez. Haziran deyince 1 Haziran Gezi direnişi vardır. Canımızı verdik. Kanımızı verdik özgürlük için sokakta olduk.

Bugün AKP hükümetine ecel terleri döküyor çünkü, Haziran deyince 7 Haziran akla gelir. Şimdi yine bir Haziran günü geliyor. Yine bir Haziran'dayız. Bizim vekillerimizi, eş başkanlarımızı tutukladılar. Ülkeyi kan gölüne çevirdiler. On binlerce insanı hapsettiler. Biz şimdi tekrar bir olduk. Onların barajlarına karşı sel olduk geliyoruz. HDP’yi baraj altında bırakmak isteyenlere asla izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

PİROĞLU: BARAJLARI OMUZ OMUZA YIKACAĞIZ

HDP 1’inci bölge milletvekili adayı Musa Piroğlu ise, AKP’nin kendi zorbalığını dayatmak için ülkeyi seçime götürdüğünü kaydetti. 12 Eylül sonrasındaki gibi bugün de devrimcilerin bir araya gelmeyi başardığını belirten Piroğlu, bugün halklara dayatılan zorbalığı 24 Haziran’da omuz omuza yıkacaklarını vurguladı.

Piroğlu, "Diyoruz ki 24 Haziran’da hapishaneleri yıkmak için bir araya gelelim. Diyoruz ki 24 Haziran’da onlara bu dünyayı dar edelim. Onları 7 Haziran’da salladık. Gezi direnişinde korku saldık. Ama yıkamadık. Şimdi sarayın iktidarını ve barajları yıkmak zamanı" diye konuştu. Siyasal iktidarın HDP’yi barajın altında bırakmak için her şeyi yaptığını hatırlatan Piroğlu, halkların önüne koyulan bu barajı omuz omuza vererek yıkacaklarının altını çizdi.

Konuşmaların ardından 15-16 Haziran büyük işçi direnişini anlatan sinevizyon gösterimi ilgiyle izlendi. Etkinlik sanatçı İlkay Akkaya ve Bajar grubunun şarkıları eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.