GÖRÜNTÜLÜ

KCDK-E Eşbaşkanı Sever 15 Nisan’da Strasbourg’a çağırdı

KCDK-E Eşbaşkanı Engin Sever, “Önder Apo milyonların iradesidir, mesajını vererek İmralı tecrit sistemini kıracağımıza inanıyor; bu temelde herkesi Strasbourg’a davet ediyoruz” dedi.

KCDK-E'DEN ÇAĞRI

Uluslararası düzeyde 10 Ekim 2023’te başlatılan “Abdullah Öcalan’a Özgürlük Kürt Sorununa Çözüm” hamlesinin yeni etabı 15 Nisan’da başlıyor. Fransa’nın Strasbourg kentinde bulunan Avrupa Konseyi (AK) ve bünyesindeki Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi (CPT) önünde oturma eylemi yapılması bekleniyor. Eylemin amacı, kapsamı, katılımcıların sayısı, profili ve eylemle dile getirilmesi planlanan mesajı, KCDK-E Eşbaşkanı Engin Sever ile konuştuk.

 

KCDK-E bu eylemin organizasyonunda ne düzeyde yer alıyor, hazırlıklar ve katılımcılara dair bilgi verebilir misiniz?

Şu an tüm planlamaları, teknik boyutu, hazırlıkları bitirilme aşamasında. Bu eyleme Avrupa’nın birçok merkezinden eylemciler katılacak. Sadece Kürtler olmayacak tabii ki; 10 Ekim 2023’te hamleyi başlatan dostlarımız siyasetçiler, yazarlar, sendikacılar, doktorlar, avukatlar, hepsi orada bulunacak. Ayrıca Önder Öcalan’ın avukatları da orada yerini alacak. 25 yıldır sürdürülen bir tecrit sistemi, üç yıldır Önder Apo’dan hiçbir haber alınamaması ve aynı şekilde aile ve avukat ziyaretlerinin engellenmesi orada dille getirilecek.

KCDK-E’ye bağlı ülke ve bölge federasyonları katılacak mı?

Eyleme bütün kurum temsilcilerimiz, siyasetçilerimiz, katılacak, mesajlarını orada verecekler. Bilindiği gibi Önder Apo, 25 yıldır aralıksız sürdürülen tecrit sistemine karşı büyük bir direniş gösteriyor. Bu direnişi, şu an dünyanın her yerine yayıldı, küreselleşen bir eylem ve etkinlik hamlesine dönüştü. Buna rağmen Avrupa devletlerinin kendi sistemlerini, çıkar ilişkilerini, iş birliklerini aralıksız olarak devam ettirmesine tepki var.

CPT, son Türkiye ziyaretinde İmralı’ya gitmediğini açıkladı; önceki ziyaretinin raporunu yayınlamadı. Bu nasıl bir sorun oluşturuyor?

Buna karşı çok net mesajlar verilecek. Aslında orada şunu sormamız gerek; CPT Kürtlerden ne saklıyor? İmralı’da neler oluyor? Önder Apo’nun durumu nedir? Bu soruların cevaplanmasında ısrar ediyoruz. Tabii ki bulunduğumuz her alanı eylem haline çevireceğiz. Sadece aynı gün CPT önünde bir eylem yapılmayacak; işte uzak yerler Kanada, Avusturalya, Japonya, Kıbrıs, Yunanistan gibi birçok yerde eylem ve etkinlikler yapılacak.

İnisiyatif’in hazırladığı dosyalar CPT, Avrupa Konseyi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve diğer sivil kurum ve kuruluşlara verilecek. Aynı temelde KCDK-E olarak da Avrupa Konseyi’nde yer alan siyasetçiler, partiler, ülke temsilcileriyle görüşmelerimiz olacak. Önder Öcalan’ın avukatlarının da görüşmeleri olacak. 

Son olarak eyleme ilişkin bir çağrınız var mı?

Bütün halkımızı, Önder Apo’yu sahiplenme temelinde Strasbourg’a bekliyoruz. CPT ve Avrupa Konseyi’nin sessizliğini ve yine devletlerin tutumlarını, Kürt halkına karşı Avrupa’da da geliştirilen kriminalizasyon politikalarını da deşifre etme noktasında orada Önder Apo’nun özgürlüğünü haykırmalıyız. Önder Apo milyonların iradesidir, mesajını vererek İmralı tecrit sistemini kıracağımıza inanıyor; bu temelde herkesi davet ediyoruz.