21 KASIM GÜNDEMİ

21 Kasım Haber Merkezi Gündemi...

-AİHM eski yargıcı CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, Türkiye’nin, AİHM’in Demirtaş kararına uymakla yükümlü olduğunun altını çizdi.

-Kadınlar, 25 Kasım’da alanlara çıkmaya hazırlanıyor. “Tek gün değil, her gün mücadele ediyoruz. Talep etmiyoruz, mücadele veriyoruz” diyen kadınlar, dayanışmaya vurgu yapıyor.

-Uluslararası Af Örgütü, Suudi makamlarının Mayıs ayında tutuklanan feminist aktivistlere elektroşok ve kampı darbeleri ile işkence yaptığı tepkisinde bulundu.

-İran’da evli kadınların doğada yürüyüşe çıkmaları için eşlerinden, bekar kadınlar ve 20 yaşındaki küçüklerin de babalarından izin almaları gerekiyor.

-Federal Alman hükümeti, MHP-AKP’ye bağlı çalışan Ülkücülerin özellikle Yahudi düşmanlığı yaptığını ve ülkenin iç güvenliği için ‘tehlikeli’ olduğunu bildirdi. Sol Parti’nin sorusuna yanıt veren hükümet, Ülkücüleri izlemekle yetindiklerini itiraf etti.

-Erciş’te şeker fabrikası olmasına rağmen, binlerce insanın geçim kaynağı olan şeker pancarı AKP hükümetinin tarım politikalarından kaynaklı artık ekilmiyor.

-Son günlerde akaryakıt fiyatlarına karşı gösterilerle gündemde olan Fransa’da ülkenin en önemli sol
sendikalar konfederasyonu, gelir adaletsizliği, hayat pahalılığı ve ırkçılığa karşı eyleme hazırlanıyor.

-Hayvanların bilimsel deneylerde kullanımına karşı kamuoyunda oluşan büyük tepkilere rağmen, ABD’de şaşırtıcı bir şekilde primat kullanımının arttığı gözlendi. En fazla etkilenen hayvan ise Hint şebeği olarak dikkat çekiyor.

-Nature Climate Change dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, küresel ısınmayla birlikte dünyanın birçok bölgesi birden fazla iklimsel felaketle aynı anda karşı karşıya kalacak.