25 avukat: Säpo'nun İsveç'te Kürtleri kriminalize etmesine son verilmeli

İsveç’te 25 avukat ve hukukçu, Kürtlere ve Kürt kurum ve derneklerine yönelik siyasi zulmün durdurulmasını istedi.

İSVEÇ'TE KÜRTLERİN KRİMİNALİZASYONU

İsveç’te 25 avukat ve hukukçu, İsveç gizli servisi Säpo’nun Kürtleri kriminalize etmesine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Säpo’nun raydan çıkan bu çalışmalarının, modern bir hukuk sisteminde ya da demokratik bir ülkede yeri olmayan bir “Kafka süreci*” olduğu ifade edilen açıklamada, öncelikli görevlerinin “insan haklarını ve temel özgürlükleri korumak” olduğu vurgulandı.

etc.se sitesinde yayınlanan açıklamanın tamamı şöyle:

“Türkiye ile uluslararası ilişkiler İsveç hükümetinin desteğiyle dış politikada daha önemli hale geldiğinden, İsveç'te Kürtlere karşı güvenlik polisinin ön planda olduğu siyasi bir zulüm söz konusu.

Son yıllarda İsveç Güvenlik Servisi Kürtleri kriminalize etmeye başladı ve bizim görüşümüze göre Säpo'nun çalışmaları raydan çıktı. Kürtlerin siyasi duruşları ve faaliyetleri,- ki aynı Kürtlere yeni vatanlarında başlangıçta koruma sağlanmıştı-, birkaç yıldır Säpo tarafından "terörizm" olarak sınıflandırıldı ve bu değerlendirme daha sonra karar verici organlar tarafından da onaylandı.

Yüksek profilli bir ceza davasında (B 1069-23 Stockholm Bölge Mahkemesi) ve ilgili ön soruşturmada, bir sorgucu İsveç'te özellikle PKK'yi hedef alan herhangi bir avukat olup olmadığını sormaktadır. Buna ek olarak, bir kişi avukatının yanında, avukatın şirket arabasında, avukatın ofisine giderken, aynı kişi on dakika önce sorgulama için Güvenlik Polisi binasındayken ve kişi kendi isteğiyle gelmişken tutuklanmıştır (Södertörn Bölge Mahkemesi B 3616-24). Bize göre, avukatınızla birlikte olmak tek oda ayrıcalığı kapsamında olmalıdır.

Kürtlere ve Kürt kurum ve derneklerine yönelik siyasi zulüm durdurulmalıdır. Güvenlik güçlerinin Türk güvenlik birimleri ile bilgi alışverişi yoluyla benimsediği geniş terörizm tanımı şiddetle eleştirilmelidir. Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından Sözleşme ihlalleri nedeniyle defalarca mahkum edilmiş bir ülkedir. Aynı zamanda binlerce avukat, gazeteci ve siyasetçiyi keyfi olarak gözaltında tutan bir ülkedir.

İSVEÇ'TE SON YILLARDA GÖZLEMLEDİĞİMİZ GELİŞMELER KINANACAK NİTELİKTEDİR

Aynı gerekçelerin İsveç Güvenlik Servisi tarafından İsveç'teki Kürtlere karşı kullanıldığını görüyoruz . İsveç'te son yıllarda gözlemlediğimiz bu gelişme utanç vericidir ve İsveç'in nasıl bir geleceğe doğru gittiğini ve daha uzun bir perspektifte nasıl bir hukuk sistemini yavaş ama emin adımlarla kabul ettiğimizi düşündürmektedir.

Ortalama bir insan, İsveçli bir yetkili ve özellikle de İsveç Güvenlik Servisi bir şeyi iddia ettiğine göre, öyle olması gerektiğini düşünebilir. Ancak, bu davalarla ilgili günlük çalışmalarımızda tespit edebildiğimiz kadarıyla, İsveç Emniyet Teşkilatı da Türkiye ile aynı geniş terörizm tanımına sahiptir. Ancak Türkiye'de, iddianın doğruluğuna bakılmaksızın, bireyin neyle suçlandığını bilmesine izin verilmektedir. İsveç'te ise İsveç Güvenlik Servisi tarafından ele alınan vakalarda bireylere neyle suçlandıkları ve değerlendirmenin dayanağı dahi söylenmemektedir.

Bu, modern bir hukuk sisteminde ya da demokratik bir ülkede yeri olmayan bir Kafka sürecidir. Şu anda gizli delillerle açık bir suçlamaya tanık oluyoruz. Güvenlik Polisi'nin değerlendirmelerinin dayanağı bildirilmese de, bu kişilerin Türkiye'deki Kürt muhalefetine sempati duyan kişiler olduğunu biliyoruz, ancak Güvenlik Polisi'ne göre PKK ile bağlantılı oldukları iddia ediliyor.

Bu durum, kimliğine sahip çıkmak isteyen her Kürdün terörist ve PKK sempatizanı olarak görüldüğü Türk hukuk sistemine benzemektedir. Emniyete göre, PKK ile bağlantılı olduğu iddia edilen bu kişiler ulusal güvenliğe tehdit olarak görülmekte ve oturma izinlerinin uzatılmasına izin verilmeyerek sınır dışı edilmektedir. Ayrıca, Kürt örgütlerinin banka hesapları bloke ediliyor, iş arayan genç Kürtler güvenlik soruşturmasından sonra çalışma izni sürecine devam edemiyor ve avukatlar hedef alınmaya başlıyor.

Terörist sınıflandırması meselesi başlı başına bir konu olmakla birlikte, PKK'nin İsveç'in çıkarlarına ve güvenliğine yönelik bir güvenlik tehdidi oluşturmadığını ve PKK ile bağlantılı olduğu iddialarının doğruluğu ne olursa olsun İsveç makamları tarafından iddia edilmediğini belirtmek gerekir.

Bu bağlamda, 11 yıllık bir hukuki sürecin ardından 2017 yılında Belçika mahkemesinin PKK'nin terör örgütü olarak kabul edilemeyeceği sonucuna vardığını da belirtmek gerekir.

Güvenlik güçlerinin PKK ile bağlantılı olduğu iddia edilen kişilerin ulusal güvenliğe tehdit oluşturduğu yönündeki değerlendirmeleri bu nedenle çelişkili görünmektedir. Daha birkaç yıl öncesine kadar Kürtler IŞİD'in ilerleyişine karşı en önemli aktörlerden biriydi ve uluslararası alanda takdir görüyorlardı.

İSVEÇ KRİMİNALİZE ETMEK YERİNE YENİ BİR BARIŞ SÜRECİNİ DESTEKLEMELİDİR

İsveç, Kürtlerden şüphelenmek ve onları kriminalize etmek yerine, Kürtler ve Türkiye arasında yeni bir barış sürecini desteklemelidir. Kürtleri ve kurumlarını kriminalize etmek sorunu çözmez, aksine sorun haline getirir.

İsveç Güvenlik Servisi'nin çalışmaları görüşlerin kayıt altına alınmasına benzetilebilir. Herkesin düşünce ve görüşlerini ifade etme hakkını da içeren ifade özgürlüğü garanti altındadır. Ayrıca herkes, temel hak ve özgürlüklerimiz olan toplantı, gösteri ve dernek kurma özgürlüğüne de sahiptir.

Güvenlik polisinin çalışmaları, bireylerin daha sonra güvenlik polisinden aldıklarını söyledikleri ve yukarıda bahsedilen ön soruşturmada kamuoyuna açıklanan sorular göz önüne alındığında, şüphesiz Kürtlerin görüş ve faaliyetlerini kaydetmeyi içermektedir. Buna ek olarak, bu kişiler, bir gizlilik maddesine atıfta bulunularak ortaya çıkarılanları ifşa etmeme korkusu içine sokulmaktadır.

Avukatlar ve hukukçular olarak öncelikli görevimiz müvekkillerimizin haklarını gayretle korumaktır. Ayrıca toplumda özel bir konuma sahibiz ve 1950 tarihli Avrupa İnsan Hakları ve Temel Özgürlüklerin Korunması Sözleşmesi kapsamındaki insan haklarını ve temel özgürlükleri korumak konusunda özel bir sorumluluğumuz var. Avukatlar, faaliyetlerinde insan hak ve özgürlüklerini korumak için çaba göstermelidir. Güvenlik güçlerinin Kürtlere ve Kürt kurumlarına karşı yürüttüğü çalışmalar bu hak ve özgürlüklerin ihlalidir ve bu nedenle durdurulmalıdır.”

Açıklamada imzası bulunan avukat ve hukukçuların listesi şöyle:

Terfa Nisébini-Avukat

Diana Haddou-Avukat

Mattias Pettersson-Avukat

Selma Alami-Avukat

Kenneth Lewis-Avukat

Miran Kakee-Avukat

Tomas Fridh-Avukat

Sandra Valleskär-Avukat

Faria Hassan-Avukat

Reem Matlak-Avukat

Emma Persson-Avukat

Jenni Stavare-Avukat

Wissal Abdallah-Avukat

Lotta Lagnander- Hukukçu

Nikolas Wallner-Hukukçu

Kijan Karimi- Hukukçu

Elena Lakso Tesakova- Hukukçu

Tina Braimok- Hukukçu

Abdullah Deveci- Hukukçu

Nina Pirooz- Hukukçu

Faezeh Veghar- Hukukçu

Erik Roshagen- Hukukçu

Rachid Chaouch- Hukukçu

Yasmin Sazvar von Nottbeck- Hukukçu

 

*(Kafka süreci, nedenini bilmeden birinin kararından etkilendiğiniz süreçtir. Dava, Franz Kafka'nın en iyi romanlarından biridir. Hikâye, bir gün neyle suçlandığını bilmeden tutuklanan Josef K'yı merkeze alır. Roman boyunca onun hukuk sisteminin kaprisleri ve davasının giderek daha saçma bir şekilde ele alınmasıyla izlediği yolu takip ederiz.)