3. Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu kuruldu

Kölelik koşullarında çalışmaya direndikleri için tutuklanan 3. Havalimanı işçileri için Dayanışma Platformu kuruldu. Kuruluş toplantısında, emekçilerin baskıları asla kabul etmeyeceği mesajı verildi.

Sendika, siyasi parti ve aydınların oluşturduğu  3. Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu’nun ilanı TMMOB İstanbul Büyükkent Şubesi'nde yapılan kitlesel basın toplantısıyla yapıldı. HDP milletvekilleri Hüda Kaya, Serpil Kemalbay, Ali Kenanoğlu,  İlahiyatçı Yazar İhsan Eliaçık'ın da katıldığı toplantıda ilk  konuşma  Dev Yapı-İş Genel Sekreteri Nihat Demir tarafından yapıldı. "Biz yıllardır bu topraklarda egemenlerin sermayesine can katmak için öldürüldük" diyen Demir, Erdoğan'ın söylemine atıfta bulunarak, "çocuk da olsa kadın da olsa gereği yapılacak" diyen zihniyet yüzünden Türkiye’nin bu noktaya geldiğini vurguladı. Egemenlerin bu topraklarda yürüttüğü kanlı savaşı reddettiklerinin altını çizen Demir, emekçiler olarak baskıları asla kabul etmeyeceklerini kaydetti. 

'KARAKOLA AVUKATLARI DEĞİL, İŞVERENLERİ ALDILAR'

Havalimanı işçilerinin avukatlarından Ahmet Baran Çelik, hukuki  açıdan skandal bir süreç yaşandığını vurguladı. 3. Havalimanı protestolarının 14 Eylül'de başladığını ve işçilerin odalarına baskın yapılarak gözaltına alındığını hatırlatan Çelik, “On binlerin yaptığı direniş onları korkuttuğu için gözaltı ve işkenceler oldu. O gün bütün gün Arnavutköy Karakolunda olmamıza rağmen ne bizi ne de milletvekillerini içeri aldılar. Ama içeri girme yetkisi olan avukatlar ve vekiller içeri alınmazken, işverenler çok rahat bir şekilde içeri giriyordu. İşçiler 4 günün sonunda adliyeye sevk olana kadar içeri giremedik. Avukatsız ifadeleri alındı" dedi. 

'TALEPLERİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ'

Konuşmalarının ardından ortak basın  açıklaması HDP Ekoloji Komisyonu Üyesi Beyza Üstün  tarafından yapıldı. 3. Havalimanı’nda tutuklamaların devam ettiğini beliten Üstün, yaklaşık 600 işçinin gözaltına alınmasının ve DİSK'e bağlı 5 yönetici ile 30 işçinin tutuklanmasının anayasa ihlali olduğunu söyledi. Üstün, "Bizler, sendikalar, kitle örgütleri ve demokratik kurumlar ve duyarlı kişiler olarak, 3. Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu'nu oluşturduk. Bu platformda haksız, hukuksuz şekilde tutuklanan işçiler ve sendikacılar ile dayanışma içinde olacağımızı, 3. Havalimanı şantiyesinde çalışan arkadaşların bir isyanla deklare ettikleri taleplerin takipçisi olacağımızı belirtiriz" diye konuştu. İşçilerin bir an önce serbest bırakılması gerektiğinin altını çizen Üstün, platformun duyarlı olan bütün bireylere açık olduğunu aktardı.

TİYATRO GÖSTERİMİ

Soru-cevap ve öneriler şeklinde devam eden toplantı, iş cinayetlerine dikkat çekmek amacıyla hazırlanan “Üç maymun” isimli tiyatro gösteriminin fragmanının izletilmesiyle son buldu.