3 kentte ağır hasta tutsak Özkan için buluşuldu

Ankara, İstanbul ve İzmir’de ağır hasta tutsak Mehmet Emin Özkan’ın özgürlüğü için bir araya gelindi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, her hafta düzenlediği “F Oturumu" eyleminin 574’üncüsünü dernek binası önünde gerçekleştirdi. “Tedavi haktır engellenemez” pankartının taşındığı eyleme, çok sayıda insan hakları savunucusu ve sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı. Sık sık “Tedavi haktır engellenemez” ve “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın” sloganlarının atıldığı eylemde açıklamayı İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu üyesi Hatice Onaran yaptı.
Onaran, son olarak yayımladıkları raporla birlikte Türkiye ve Kurdistan’da bulunan cezaevlerinde toplam 349 bin 893 tutuklunun bulunduğunu belirterek, gelinen aşamada uygulamaların tüm tutukluların hayatını tehdit eden bir boyuta geldiğini söyledi.
Diyarbakır 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan 84 yaşındaki ağır hasta tutsak Mehmet Emin Özkan’ın durumuna dikkat çeken Onaran, Özkan’ın ileri derecede kalp, koah, tansiyon, troid, böbrek,  alzheimer ve demans hastası olmasının yanında kemik erimesi sorunu yaşadığını hatırlatarak, Özkan’ın  hastalıklarından dolayı yürüyemediğini, konuşamadığını, ileri derecede unutkanlık, duyma ve görme problemlerinin olduğunu kaydetti.
Onaran, Özkan’ın bugüne kadar 5 kez kalp krizi geçirdiğini ve tedavi gördüğü hastanelerin verdiği “cezaevinde kalamaz” raporlarına rağmen Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından verilen olumsuz raporlardan dolayı tahliye edilmediğinin de altını çizdi.

Onaran, Özkan’ın serbest bırakılması çağrısında bulundu.

 
ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi de eylemlerinin 446’ncı haftasında İHD Ankara Şubesi önünde bir araya geldi. Eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) Antalya Milletvekili Kemal Bülbül de katıldı. Eylemin bu haftasında Diyarbakır 1 Nolu Cezaevi’nde bulunan hasta tutsak Mehmet Emin Özkan’ın durumuna dikkat çekildi.
Özkan’ın hikayesini, İHD Ankara Şube Eş Başkanı Sevil Turgut anlattı.
HDP Milletvekili Kemal Bülbül, “Mehmet Emin Özkan’ı bırakmayan zihniyet, Madımak katilini yaşlı diye serbest bırakıyor ve Madımak katliamında taraf olduğunu bir kez daha kanıtlıyor" diye konuştu.


İZMİR
İHD İzmir Şubesi de hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla düzenlediği eylemin 272'ncisini Konak Eski Sümerbank önünde gerçekleştirdi. Açıklamayı İHD İzmir Şube Başkanı Zafer İncin okudu. Bu haftaki açıklamada ağır hasta tutsak Mehmet Emin Özkan’ın duruma dikkat çekilerek, tahliye edilmesi çağrısı yapıldı.