3 kentte eylem: Hasta tutsakların yaşamı tehlikede

İstanbul, Ankara ve İzmir’deki basın açıklamalarında, "Ağır hasta tutsakların yaşamı tehlikede. Hemen serbest bırakılmalılar" mesajı verildi.

HASTA tUTSAKLAR

Ankara'da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi üyeleri, eylemlerinin 499’uncu haftasında bir kez daha İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde bir araya geldi. Bu hafta Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan 43 yaşındaki hasta tutsak Leyla Aygün’ün durumuna dikkat çekildi.

Açıklamayı yapan İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen, tespit edebildikleri kadarı ile 651’i ağır olmak üzere bin 517 hasta tutsağın olduğunun bilgisini verdi. Nuray Çevirmen, "Hapishanelerde yaşanan tüm bu ölümler önlenebilir olmasına rağmen hiçbir tedbir alınmıyor” diyerek, Leyla Aygün'ün derhal bırakılması gerektiğini söyledi.

 
İSTANBUL 
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, her hafta düzenlediği “F Oturması” eyleminin 627’ncisini İHD İstanbul Şube binası önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, cezaevindeki kızına ve kızının koğuş arkadaşına para yatırdığı için tutuklanarak Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’ne konulan 75 yaşındaki Hatice Yıldız’ın durumuna dikkat çekildi.

Basın metnini okuyan İHD Yönetim Kurulu üyesi Oya Ersoy, tutsaklara yönelik baskının yakınları, avukatları ve dayanışma gösterenlere kadar giderek attığını belirtti, "Hatice Yıldız’ın tutuklu kalması, sağlığına ve yaşamına ağır tehdit oluşturmaktadır” dedi.


İZMİR
İHD İzmir Şubesi, eylemlerinin 287’ncisini Konak Eski Sümerbank önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki açıklamada, Menemen R Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan Şemsettin Ekinci'nin sağlık sorunlarına dikkat çekildi. Açıklamanın Kürtçesini İHD Ege Bölge Sorumlusu Zafer İncin, Türkçesini İHD İzmir Şubesi Eşbaşkanı Ali Aydın okudu.