4 kentte hasta tutsaklar için eylem

İstanbul, Adana, Ankara ve İzmir'de hasta tutsaklar için buluşuldu. Devletin tutsakları ölüme terk ettiğine dikkat çekilen eylemlerde, tutsakların kritik sağlık durumları anlatıldı.

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu’nun hasta tutsakların serbest bırakılması için Galatasaray Meydanı’nda yapmak istediği F Oturumunun 353’üncüsü polis tarafından engellendi. Keyfi engel üzerine açıklamayı İHD şube binası önünde yapan insan hakları savunucuları, ağır hasta tutsak Mevlüde Başdaş’ın durumuna dikkat çekti. 

Açıklamayı okuyan İHD İstanbul Hapishane Komisyonu Üyesi Hatice Onaran, hak ihlallerinin ve hukuksuzlukların katlanarak arttığı bir yılı daha geride bıraktıklarını belirterek sözlerine başladı. Hapishanelerde ise durumun çok daha vahim olduğunu vurgulayan Onaran, mahpuslar üzerindeki psikolojik ve fiziksel şiddetin her geçen gün daha da arttığını; mahpusların tecrit edilerek sosyal yaşamdan kopartılmaya çalışıldığını aktardı. Onaran, bu keyfi uygulamalara karşı çıkan mahpuslara ise disiplin cezaları verildiğini, infazları yakıldığını, görüşlere çıkartılmayarak, hastaneye sevk edilmediklerini söyledi. Hasta mahpusların tedavilerinin yapılmadığını, her hastaneye sevk sırasında kelepçeli muayene dayatmasına maruz kaldıklarını ve muayene odasından askerler çıkartılmadığını belirten Onaran, hasta mahpuslardan 61 yaşındaki Mevlüde Başdaş’ın durumuna değindi.

'YÜZDE 86 ENGELLİ RAPORLARINA RAĞMEN CEZAEVİNDE'

Yargıtay tarafından 4 yıl 2 ay hapis cezası onanan ve Şakran Kadın Kapalı Hapishanesinde tutulan Başdaş’ın tansiyon, astım, bel fıtığı gibi birçok kronik hastalığı olduğunu, iki defa kalp krizi geçirdiğini ve ameliyat olduğunu aktardı. Aynı zamanda böbrek nakli olan ve şeker hastalığından dolayı sağ gözü görmeyen Başdaş’ın günde dört defa İnsülin iğnesi ile ayakta kalabildiğini belirten Onaran, Başdaş’a Antalya Akdeniz üniversitesi ve Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma hastanesinden yüzde 86 engelli rapor almasına rağmen , Adli Tıp Kurumu "Hapishanede kalabilir" raporu verildiğine dikkat çekti. 

KOĞUŞ ARKADAŞLARI ANLATTI

Başdaş’ın sağlık durumunun gün geçtikçe ağırlaştığına işaret eden Onaran, koğuş arkadaşının anlatımlarını şöyle paylaştı: 

"Mevlüde anne ihtiyaçlarını gideremiyor. Dizleri ağrıyor. Zaten banyo yapamıyor . Yere muşamba niyetinde kantinden aldığımız sofra bezini yere sererek banyo yaptırıyoruz. Elbiselerini yıkıyoruz. Yürüyemiyor ve genellikle hep yatakta kalıyor. Bir gözü burada görmemeye başladı. Şeker hastası olduğu için günlük olarak hepimiz dikkat ediyoruz. Daha önce böbrek nakli olduğu için şuan durumu ne olduğunu bilmiyoruz. Böbreğinde yanmalarının olduğunu söylüyor. Türkçe ve okuma yazma bilmeyen Mevlüde annenin böbreğinin durmuş olabileceğinden korkuyoruz. 61 yaşındaki yaşlı bir anne hapishanede yaşayamaz; dışarıda olması gerekiyor. Biz burada elimizden geldiğince bakmaya çalışıyoruz. Ailesi zaten Mardin'de yaşıyor. Onlar buraya gelinceye kadar perişan oluyor. Burada ağır hasta tutuklular var ama Mevlüde annenin durumu kötü. Geçen hafta kalbi çok ağrıyordu. Anne bize 'Ben burada öleceğim' diyor."

ADANA

İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi Hapishane Komisyonu üyeleri, Osmaniye 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan hasta tutsak Abdulkadir Baybars’ın durumuna dikkat çekti.

İsmet İnönü Parkı’nda yapılan eylemde konuşan İHD Adana Şubesi Hapishane Komisyonu Üyesi Nejat Okay, SEGBİS ile Mardin'deki duruşmasına bağlandığı sırada kalp krizi geçirip, yaşamını yitiren hasta tutsak İbrahim Akbaba'yı andı.

Hasta tutsakların, tedavi edilmedikleri için yaşam haklarının ihlal edildiğini dile getiren Okay, bunlardan birinin de Nusaybin’de soykırımcı saldırılar sırasında yaralı olarak tutuklanan Abdulkadir Baybars olduğunu belirtti.

'ABDULKADİR BAYBARS'IN DURUMU KRİTİK'

Kalbine yakın bir noktada şarapnel parçası bulunmasına rağmen 7 aydır hücrede tutulan Baybars’ın sağlığa erişim hakkının engellediğini söyleyen Okay, Baybars’ın duruöuna dair şu bilgileri paylaştı: 

“Kendisinin ve diğer benzer durumdaki arkadaşlarının hastaneye götürülmediğini, tedavinin kelepçeli olarak yapılmasının dayatıldığını, kendisi bu dayatmayı kabul etmediği için muayenesinin yapılmadığını, tedavi edilmeden geri getirildiğini, gidiş gelişlerde kendisi gibi olan mahpusların sürekli hakaretlere maruz kaldığını,  acil ameliyat edilmesi gerektiği Mardin cezaevinde iken kendisine söylenmesine rağmen 3 yıldır ameliyat edilmediğini, yine kendisi gibi başkaca yaralı, yaşlı veya hasta mahpusların da tedavilerinin yapılmadığını veya geciktirildiğini. Hasta mahpus, yaşadığı haksız ve hukuksuz uygulamalara tepki olarak açlık grevine başlamış olup, 12 gündür bu hasta haline rağmen yemek yememektedir. Tek başına ve bakıma muhtaç halde iken sadece sıvı tüketen mahpusun giderek sağlık durumu kötüleşmiş ve kimi zaman kalp krizleri geçirme boyutuna varmıştır. Nefes almakta da zorlanan bu mahpus için koşullar çekilmez hale gelmiştir. Heyetlerimizce de yapılan görüşmeler sırasında nefes almakta zorlandığı tarafımızca gözlemlenmiştir." 

ANKARA 

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, yılın son haftasında Urfa 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan hasta tutuklu Emin Güler’in durumuna dikkat çekti. İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde yapılan eylemde konuşan İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen, hasta tutsak Emin Güler'in durumunu anlattı. Çevirmen, tutuklanmadan önce C-5 omurilik zedelenmesi nedeniyle fizik tedavisine gittiğini belirtti. Çevirmen, Güler’in yüzde 92 engelli olduğunu ve bunun raporlarla da tespit edildiğini aktardı. 

Güler’e son kan tahlilinde Hepatit-C teşhisi konulduğunu söyleyen Çevirmen, hastalığın bulaşıcı olduğunu ve acil tedavi edilmesi gerektiğini belirtti. 

İZMİR 

İHD İzmir Şubesi de Ege Bölgesi'ndeki cezaevlerinde bulunan 5 hasta tutsağıun durumuna dikkat çekti. Konak'taki Başbakanlık binası önünde düzenlenen eylemde Şube Sekreteri Ahmet Çiçek açıklama yaptı. 

Çiçek, şu bilgileri verdi: “Ege Bölgesi cezaevlerinde tespit edebildiğimiz kadarıyla 5 hasta tutukludan Ömer Mutlu Şakran T4, İbrahim Yağız Kırıklar F1, Ferdi Tayfur Kırıklar F1, Şiyar Aydemir Ödemiş T  Tipi,  Fırat Yağmakan Kırıklar F2 Hepatit B hastasıdır. Fırat Yağmakan’ın aynı zamanda hemoroit rahatsızlığı var. Kasık fıtığı, kalça kemiğinde teşhis konulamamış ağrılı bir hastalığı olan Yağmakan, çeşitli hastalıklar nedeniyle 5 kez ameliyat olmuştur."

Çiçek, hasta tutsakların durumuna ses çıkartılmadığı sürece ölümlerin yaşanmaya devam edeceği uyarısında bulundu.